Doe Het Zelf

Je eigen regenton maken: eenvoudiger dan je denkt!

Een regenton heeft vele voordelen: je vangt er regenwater mee op dat je kunt gebruiken om je auto te wassen, om de gazon te besproeien, om de planten water te geven en nog zoveel meer. En dat allemaal gratis. En dan hebben we het beste nog bewaard voor laatst: een regenton is supergemakkelijk zelf te maken.

Wie een regenton gebruikt, spaart een hoop geld uit. Zeker in een land als België, waar regen bijna dagelijks uit de hemel valt, kun je véél water bijeen sparen en gebruiken voor allerhande nuttige zaken.

Wat heb je nodig om een regenton te maken?

  • Een grote ton (een afvalton is prima!). Hoe groter, hoe meer water je kunt opvangen
  • Een tube waterdicht dichtingsmiddel (kit)
  • 2 rubberen schroefringen
  • 2 metalen schroefringen
  • Een slangklem
  • Een kraantje
  • Een boormachine
  • Waterdoorlatende afdekgaas

Aan de slag!

Stap 1: boor een gaatje tegen de bodem van de ton. Hier komt het kraantje. Let op: boor niet té laag. Zorg dat je plaats hebt om, bijvoorbeeld, een emmer te plaatsen.

Stap 2: draai een metalen en een rubberen schroefringetje over het kraantje zodat het op zijn plaats blijft zitten en niet lekt.

Stap 3: spuit wat dichtingsmiddel over het rubberen plaatje en schroef het kraantje in het geboorde gat in de regenton. Wacht nu tot het dichtingsmiddel is gedroogd en draai vervolgens een rubberen en metalen schroefring over het kraantje langs de binnenzijde van de ton. Klem het kraantje vast langs de binnenzijde met de slangklem. Dit zorgt ervoor dat het kraantje geen kant meer uit kan.

Stap 4: Snij aan de bovenzijde van de ton een gat uit het deksel groot genoeg voor een regenpijp. Boor ook nog een of twee extra gaatjes aan de bovenzijde zodat de ton kan overlopen.

Stap 5: span een stuk afdekgaas over het gat. Dit houdt insecten en ander ongedierte uit je regenwater en fungeert als filter.

Stap 6: het lastige werk is achter de rug. Al wat je nu nog rest, is een plekje te zoeken voor je zelfgemaakte regenton. Plaats de ton net onder een regenpijp.

11/02/2014

Vragen en opmerkingen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
4 DIY-klussen die je al maanden uitstelt: begin er vandaag nog aan!
Volgende artikel
Alle luxe en kamers van een huis verwerkt in een minuscule studio van amper 17m²