Doe Het Zelf

Je eigen blokhut bouwen in enkele stappen

Met een blokhut in de tuin creëer je niet alleen extra ruimte, maar ook veel sfeer. Je kunt het omtoveren tot een rustpuntje in je tuin, er je werkruimte van maken of de blokhut veranderen in je eigen barbecue-restaurant-aan-huis.

Voor het echter zover is, moet je de blokhut natuurlijk nog wel bouwen. Dat kun je, als je een beetje handig bent, helemaal zelf.

Blokhut bouwen – De fundering

Blokhutten moeten gebouwd worden op een goede fundering. Dat voorkomt verzakking en zorgt ervoor dat de blokhut ook daadwerkelijk stevig is. Je kan beton storten als fundering, maar je kunt er ook voor kiezen om een tegelvloertje te plaatsen. Begin daarna met de onderkant van de blokhut. Plaats eerst funderingsbalken, eventueel voorzien van een laag menie (corrosiewerende verf). Die laag voorkomt dat het vocht vanuit de grond doortrekt in de wanden. Als dit wel gebeurt, kan de blokhut al snel gaan rotten.

Heb je je blokhut als pakket besteld? Dan kan het zijn dat je de funderingsbalken nog apart moet aanschaffen; die worden meestal niet meegeleverd. Plaats vervolgens de onderste wandbalken. Controleer goed of ze waterpas staan. Check ook de hoek; alles moet in een hoek van 90 graden (haaks) op elkaar staan.

Blokhut bouwen – Wanden en deurkozijn plaatsen

De fundering plaatsen is een belangrijke klus, maar echt resultaat van je werk zie je pas als je begint met het plaatsen van de wanden. Die worden meestal kant-en-klaar geleverd, waardoor je ze als het ware zo in elkaar kunt schuiven. Lees de handleiding en controleer welke muren aan welke kanten komen te staan. Tik de wanden in elkaar met behulp van een rubberen hamer. Gebruik ook altijd een houten blokje waar je tegenaan slaat, zodat je de verbindingen van de wanden niet beschadigt. Als je dat niet doet, krijg je soms deukjes en wordt het steeds moeilijker om de wanden weer in elkaar te krijgen. Controleer steeds of de wanden echt goed in elkaar zitten. Een klein verschil kan over de hele hoogte van de blokhut grote gevolgen hebben.

Zodra je ongeveer 20 planken op elkaar hebt, kun je het deurkozijn plaatsen. Controleer ook of dit waterpas staat. Zet het nog niet helemaal vast; het is handig als je de ruimte laat om eventueel later nog wat aanpassingen te doen. Plaats daarna de rest van de wanden.

Blokhut bouwen – het dak plaatsen

Als laatste moet het dak geplaatst worden. Hiervoor zet je eerst de gevelpunten en dakgording goed vast. Die zorgen voor de stevigheid. Plaats vervolgens alle latjes op de dakgording. Zet ze vast met 2 of 3 schroeven of spijkers. Let erop dat ze over de hele breedte van de blokhut goed vast worden gezet. Op die manier weet je zeker dat het gewicht van het dak evenredig over de muren verdeeld wordt en het dak niet inzakt. Vervolgens kun je aan de onderkant van de dakgording de dakvoetlijst plaatsen.

Als dat gelukt is, plaats je de dakbedekking. Dit zijn meestal dakshingles of dakleer. Controleer – bijvoorbeeld met een tuinslang of een flinke emmer water – nog even of het dak ook daadwerkelijk waterdicht is. Als dat het geval is, is je blokhut af en kun je beginnen met het inrichten.

Veel plezier met je nieuwe blokhut!

26/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De sleutel-op-de-deur ervaringen van Jihed Chaieb en Katrien Verwaest
Volgende artikel
5 interieurtrends voor houten meubelen voor 2013 en 2014