Doe Het Zelf

Je aquarium schoonmaken in 5 stappen: zo is het echt kinderspel

Blauw aquarium

Een teveel aan algen, troebel water, zieke vissen… niet echt wat je voor ogen had toen je je aquarium kocht! Om dat allemaal te vermijden, zijn je filter en aquarium schoonmaken van groot belang. Een lang en lastig werkje? Nee hoor, helemaal niet. Zeker niet wanneer je je houdt aan dit stappenplan.

Stap 1: Maak het binnenglas proper

Het water mag nog zo proper zijn, als er vuil op je glas hangt, kun je alsnog niet genieten van je mooie aquarium. Zorg er dus voor dat je alle algen van het glas schraapt. Gebruik daarvoor een algenschaper of -doekje: die zijn daar speciaal voor gemaakt. Andere materialen, bijvoorbeeld een simpel schuursponsje, zullen krassen maken!

Hand reinigt binnenkant groen en vuil aquarium met spons
Voor de binnenkant van het glas van het aquarium gebruik je een speciale spons.

Opgelet: gebruik zeker geen traditionele schoonmaakmiddelen in je aquarium. Die bevatten chemicaliën die schadelijk zijn voor je vissen!

Stap 2: Haal het water uit de tank

Na stap 5, aan het einde van de schoonmaaksessie, moet je wat proper water aan het aquarium toevoegen. Anders krijg je het water nooit echt helemaal gereinigd. Je wilt uiteraard vermijden dat je tank overloopt: hevel er dus eerst wat water uit. Hoeveel precies? In een tropisch aquarium haal je zo’n 10%-20% weg, zeker niet meer. Voor koudwatervissen mag dat 1/3 zijn.

Vergeet zeker niet alle elektrische apparaten, zoals het licht of het verwarmingselement, uit te schakelen. Water en elektriciteit zijn immers niet de allerbeste combinatie… Vooral de filter afzetten is belangrijk: als het water te laag staat, zal de filter lucht aanzuigen. En dat maakt stukken!

Stap 3: Reinig de bodem

steentjesbodem aquarium schoonmaken met grindstofzuiger
De bodem reinig je met een speciale grindstofzuiger.

De bodem kan snel vuil worden: etensresten, uitwerpselen en ander afval verzamelt zich tussen de steentjes. Gelukkig is ook dat gemakkelijk schoon te maken met een grindstofzuiger.

Zorg er zeker voor dat je een goede maat kiest. Een te grote stofzuiger zuigt naast het vuil ook de steentjes mee op. Met een te kleine ben je dan weer ellenlang bezig. Niet zeker van de grootte? Vraag dan gerust wat raad aan de verkoper in de dierenspeciaalzaak, die weet perfect welke grindstofzuiger bij jouw aquarium past.

Stap 4: Reinig de decoratie en verzorg de planten

Ook op de decoratie blijft al snel afval liggen. Reinig die dan ook met een algendoekje of een nieuwe zachte tandenborstel. Indien nodig haal je de decoratie even uit het aquarium, dat poetst wat gemakkelijker.

En de plantjes? Die moeten ook gereinigd, gesnoeid en/of vervangen worden. Wanneer ook dat klaar is, is het tijd om het verse water aan het aquarium toe te voegen!

schaar knipt plantjes aquarium
Ook de planten van het aquarium moet je goed verzorgen!

Tip: Zorg zeker voor voldoende planten. Zo hebben de vissen niet alleen een gezellig verstopplekje, de planten filteren meteen ook schadelijke stoffen uit het water.

Stap 5: Reinig de buitenkant

Ziezo, de binnenkant is klaar. Nu de buitenkant nog, zodat jij rustig kunt binnenkijken! Het buitenglas van je aquarium schoonmaken is gelukkig gemakkelijk: het enige dat jij nodig hebt, is wat water en een spons. Opgelet: gebruik een speciale spons voor aquariumglas, geen schuurspons. Dat maakt krasjes!

Ook de filter van het aquarium schoonmaken?

Het is je misschien wel opgevallen: in het stappenplan wordt er niets gezegd over de filter schoonmaken. Waarom? Omdat je het best niet alles tegelijkertijd poetst. Dat verstoort de waterkwaliteit van het aquarium. Wacht minstens een paar dagen om de filter te reinigen, zo hebben de vissen en het water tijd genoeg om zich aan te passen.

Daarnaast blijft er ook altijd wat vuil in het water zweven. Dat kan eerst door de filter opgenomen worden vooraleer je die ook kuist. Zo zit je niet in 1-2-3 alweer met een verstopte filter.

man reinigt buitenkant aquarium
Binnenkant en buitenkant helemaal proper? Dan is een aquarium weer leuk om naar te kijken.

De buitenkant van de filter maak je gemakkelijk schoon met een schuursponsje. Ook de binnenkant moet je af en toe reinigen. Stop de filter in een emmer met wat aquariumwater. Open de filter en haal het medium eruit, zodat die goed kunt afspoelen. Daarna sluit je de filter simpelweg weer en hang je hem terug.

Zo, jij kunt er weer een tijdje tegen! Je ziet het wel: je aquarium schoonmaken is zo erg nog niet ;-).

18/03/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Retro behangpapier: bangelijk behang dat je in huis moet halen!
Volgende artikel
Schoenen opbergen: zo struikel jij niet meer over je favoriete paar!