Doe Het Zelf

Inductiekookplaat reinigen: zo heb jij nooit meer last van vuile kringen!

vuile inductiekookplaat reinigen, blauw doek, schoonheidproduct

Ben jij de chef-kok in huis dankzij je inductiekookplaat? Dan weet je als geen ander… hoe gemakkelijk het eigenlijk is om die af te kuisen! Weet je toch niet zeker hoe je te werk moet gaan of heb je een hardnekkige vlek waar je niet van afraakt? Hier heb je alvast enkele tips om vlekken te voorkomen én schoon te maken. Een inductiekookplaat reinigen doe je zo!

Pssss: al deze tips gelden ook voor een keramische kookplaat! Nog niet zeker welke kookplaat je moet kiezen in the first place? Wij zetten de voor- en nadelen van de verschillende soorten op een rijtje.

Tijdens het koken: meteen reageren

We kennen het allemaal wel: water dat overkookt, wat saus dat je per ongeluk tot over de pot roert, een stukje groente dat uit de pan valt… Morsen is menselijk ;-). Kuis het wel zo snel mogelijk op om te voorkomen dat het vuil in de plaat brandt. Schrik dat je je pijn zult doen aan de hitte? Geen zorgen: een inductiekookplaat wordt niet zo warm, het risico op verbranden is dus klein. Ga simpelweg met een vochtige microvezeldoek over het vuil en klaar!

Opgepast: een keramische kookplaat is wél heel warm. Wees daar dus extra voorzichtig!

kookplaat wordt schoongemaakt met microvezeldoek
Gebruik een microvezeldoek om strepen te voorkomen.

Na het koken: zo snel mogelijk inductiekookplaat reinigen

Klaar met koken? Maak dan zo snel mogelijk je kookplaat even schoon. Dat is heel gemakkelijk! Met eenvoudigweg wat afwasmiddel en een vochtig doek kom je al een heel eind. Ga er daarna nog snel even over met een vochtig microvezeldoek om strepen te vermijden.

Let op: gebruik nooit bijtende of zuurhoudende producten op je inductiekookplaat! Ook schuurmiddelen zijn uit den boze. Dat beschadigt immers de bovenste (bescherm)laag van je kookplaat. Gevolg? Onherstelbare krassen!

inductiekookplaat nat met schoonmaakmiddel en doek
Simpel afwasmiddel is al voldoende!

Wees extra voorzichtig met hardnekkig vuil

Ben je even onoplettend geweest of had je de tijd niet om het vuil meteen op te kuisen en staat er nu een kring op je kookplaat? Gelukkig zijn ook daar oplossingen voor:

  • Gebruik een glasschraper om aangekoekte etensresten te verwijderen. Gebruik alleen de schraper die bij je inductiekookplaat meegeleverd is, gewone messen maken krassen!
  • Haal reinigingsmiddel in huis dat speciaal ontwikkeld is voor inductiekookplaten. Met een zachte propere spons kun je dat voorzichtig in de vlek wrijven, zodat die stilaan maar zeker verdwijnt.

Wees hier wel extra voorzichtig om je kookplaat zeker niet te beschadigen. Beter wat langer en zachter poetsen dan te snel en te hard!

inductiekookplaat reinigen met glasschraper
Gebruik alleen de glasschraper specifiek voor inductiekookplaten!

Preventief beschermen = extra snel inductiekookplaat reinigen

Een inductiekookplaat reinigen is dus zeer eenvoudig. Maak het jezelf extra gemakkelijk door de plaat een keer per maand ook preventief te reinigen met een speciale beschermingscoating. Zo branden de etensresten zeker niet in en maak jij nòg sneller schoon.

schoonmaakmiddel op inductieplaat, persoon met rubberen handschoenen aan, microvezeldoek, inductiekookplaat reinigen
Voilà, zo houd jij je inductiekookplaat gemakkelijk schoon!
21/05/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hét geheim van een karaktervol interieur: een houten plafond!
Volgende artikel
Vloerbedekking om te ontdekken: 5 voordelen van pvc vloeren