Doe Het Zelf

Huis zelf verkopen: dankzij deze 5 tips is je pand in no time verkocht

huis zelf verkopen sleutel overhandigen

Tijd om je eigen woning of die van je (groot)ouders te verkopen? Dan wil jij natuurlijk zo snel mogelijk een koper vinden! Je huis zelf verkopen is echter niet altijd even gemakkelijk. Gelukkig krijg jij dankzij deze tips je huis in geen tijd verkocht – waardoor jij snel van die hele rompslomp vanaf bent.

Tip 1: Stop veel aandacht aan je foto’s

Foto’s geven de eerste – en dus belangrijkste! – indruk van je woning: op basis van de foto’s beslissen geïnteresseerden of ze al dan niet op bezoek komen. Zorg dus zeker voor professioneel ogende kiekjes dankzij de drie codewoorden: orde, kleur en licht.

  • Eenvoud siert: schilder accentmuren in een neutrale kleur, ruim alles op en neem overtollige zetels en meubels weg.
  • Ruim persoonlijke foto’s op. Richt de kamers liever in zoals een standaard Ikea-kamer: gezellig, maar onpersoonlijk.
  • Werk zo veel mogelijk met natuurlijk licht en vermijd daarbij tegenlicht. Is het toch te donker, steek dan enkel de gezelligste verlichting aan.
open studio leefruimte
Zorg voor een ordelijke ruimte met voldoende licht. Haal alle persoonlijke spullen weg!

Tip 2: Zorg voor online én offline zichtbaarheid

Aan je online zichtbaarheid had je ongetwijfeld al gedacht: plaats je pand op immowebsites zoals Zimmo en Immoscoop, en deel je zoekertje op Facebook. Geef bij elke foto zeker wat meer uitleg, zo raken geïnteresseerden meteen wat wijzer. En wat dacht je van een korte video waarin je een rondleiding geeft in het huis?

te koop-bord bij huis zelf verkopen
Onderschat het niet: een bord “TE KOOP” in je voortuin trekt heel wat geïnteresseerden!

Maar ook de offline zichtbaarheid valt niet te onderschatten. Plaats dus zeker een bord in je voortuin zodat voorbijgangers meteen zien dat de woning te koop staat. Misschien zijn ze zelf kandidaat-koper of kennen ze iemand die op zoek is en vertellen ze het verder. Mond-tot-mondreclame blijft de beste verkoper!

Het grootste verschil tussen je huis zelf verkopen en je huis verkopen met een makelaar? Een makelaar heeft al een groot netwerk aan potentiële kopers om aan te spreken. Hij/zij weet ook perfect hoe je op een korte tijd zo veel mogelijk geïnteresseerden bereikt.

Tip 3: Bereid je bezoek tot in de puntjes voor

Zet de positieve eigenschappen in de verf

Haal de verkoper in jezelf naar boven, zonder de bezoekers druk op te leggen. Dat werkt averechts! Vermeld liever waarom jij destijds voor de woning hebt gekozen en zet die positieve punten in de verf. Wijs je bezoekers zeker ook op de mogelijkheden die de woning nog heeft: hoe kun je de kamers nog ombouwen of vergroten, kan er aangebouwd worden … Zo kennen de kandidaten meteen alle opties die het huis te bieden heeft.

moderne keuken met kookeiland
Is de vloer pas vernieuwd? Heeft de woonkamer veel lichtinval? Maakt het kookeiland je keuken extra praktisch? Focus op die positieve eigenschappen!

Negeer de mankementen niet

Jammer genoeg heeft elke woning zo zijn mankementen. Steek die niet weg: ook de negatieve zaken moeten potentiële kopers kennen. Maar geef er, indien mogelijk, wel een positieve draai aan. Is er bijvoorbeeld geen tuin? Zeg dan dat er een park in de buurt is. Wees zeker ook voorbereid op mogelijke kritiek zodat je altijd weerwoord hebt, zonder daarbij het pand overdreven te verheerlijken.

rommelige slaapkamer
Opgelet: ruim je hele woning op voordat de bezoekers er zijn! Rommelige kamers ogen niet aantrekkelijk.

Tip 4: Schat de waarde van je woning correct in

Dit is misschien wel het moeilijkst aan je huis zelf verkopen: je woning correct inschatten in waarde. Hoe je dat doet? Vergelijk jouw pand met gelijkaardige woningen die je vindt op immosites. Kijk daarbij naar de EPC-waarde, de oppervlakte, het bouwjaar, de ligging … al die factoren hebben een invloed op de prijs! Je zult al snel aanvoelen in welke prijscategorie jouw woning thuishoort.

prijs huis berekenen met rekenmachine
Schat de waarde van je woning correct in om geen potentiële kopers kwijt te raken.

Ken je de prijs? Vraag dan zeker niet meer dan wat je woning waard is. Waarom niet? Je loopt dan heel wat kandidaat-kopers mis! Potentiële kopers kijken immers in een lagere prijscategorie. Bovendien zullen de bezoekers die wél over de vloer komen, al snel doorhebben dat jouw woning minder biedt dan andere woningen van dezelfde prijscategorie en afhaken. En zo staat je woning maandenlang te koop …

Tip 5: Vlieg er meteen in

Wil je je huis eigenlijk pas over enkele weken verkopen, maar zet je het nu toch al online in afwachting? Slecht idee! De eerste weken van de verkoop zijn cruciaal. Een woning die te lang te koop staat, wekt argwaan op. Kandidaat-kopers vragen zich dan af waarom jouw pand niet verkocht raakt. Bovendien zul je na een bepaalde periode de prijs van de woning moeten laten zakken: ook niet wat je wilt, natuurlijk! Meteen alles op alles zetten is dus de boodschap.

sleutel wordt overhandigd
Een goed bezoek met geïnteresseerde kopers? Verkocht!

Opgelet: vergeet bij huis zelf verkopen EPC niet!

Het is bij wet verplicht om de EPC-score en het EPC-certificaat voor te leggen als je je woning verhuurt. Doe je dat niet? Dan riskeer je torenhoge boetes die je perfect had kunnen vermijden. Zorg dus zeker voor de nodige attesten!

29/08/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Let’s go vintage? Terug van nooit echt weggeweest!
Volgende artikel
Containerwoning [5 voordelen]: het moderne huis van de toekomst!