Doe Het Zelf

Je huis opruimen: 5 redenen om het vandaag nog te doen!

huis opruimen

De afwas stapelt zich op, de schone – of is het ondertussen alweer vuile? – was vindt zijn weg naar de kast maar niet, het speelgoed van de kinderen lijkt wel z’n eigen leven te leiden en je autosleutels zijn voor de zoveelste keer van de aardbol verdwenen … Moet jij jezelf altijd moed inpraten vooraleer je aan het opruimen slaat? Wij zetten voor jou vijf goede redenen op een rij om er vandaag nog werk van te maken. Wetenschappelijk bewezen, jawel. En soms gewoon logisch …

1. De meeste ongelukken gebeuren thuis

Een ongeluk zit in een klein hoekje, en volgens statistieken bevindt dat hoekje zich in de meeste gevallen gewoon bij jou thuis. Surprise, surprise: rommel is de grootste boosdoener! Zijn al die rondslingerende schoenen, sokken, handtassen, … je echt een gebroken been waard?

2. Van rommel word je moe

Wetenschappers aan de Universiteit van Princeton onderzochten onlangs de effecten die een rommelig huis op het energiepeil van z’n bewoners heeft. Ze stelden vast dat mensen in een wanordelijke woning vermoeider door het leven gaan, zich moeilijker kunnen concentreren en meer moeite hebben om informatie te verwerken dan mensen in een opgeruimd huis.

3. Van rommel krijg je stress

Vermoeidheid en stress gaan hand in hand. Het mag dus geen wonder heten dat mensen die niet regelmatig opruimen, meer stress ervaren dan mensen die dat wel doen. Onderzoek wees uit dat dat vooral voor vrouwen het geval is. Zij zien een rommelig huis namelijk – al dan niet bewust – als een vorm van falen.

Huis opruimen rommel

4. Je huis opruimen is geld besparen

Ja, je leest het goed: rommel kost je geld! Stapels ongeopende post resulteren algauw in onbetaalde rekeningen met boetes tot gevolg. En geef toe, hoe vaak heb je iets voor de tweede keer gekocht om achteraf het eerste exemplaar nagenoeg ongebruikt ergens achteraan in een kast of lade terug te vinden?

5. Je huis opruimen is tijd winnen

Speel je vaak tijd kwijt omdat je je sleutels, je portemonnee, die tweede oorbel, … maar niet kunt vinden? Een georganiseerd persoon is er twee waard! Of toch heel wat extra minuten …

Huis opruimen bureau

 

29/02/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vlekken op natuursteen: te voorkomen of net charmant?
Volgende artikel
Dakbedekking platte daken: dit zijn álle opties