Doe Het Zelf

Houtkachels reinigen: waarop moet je letten?

Een houtkachel is een milieuvriendelijke en voordelige verwarmingsbron die een comfortabele warmte verspreidt. Om lang mee te gaan, moet je houtkachels regelmatig reinigen en onderhouden. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Glasreiniger voor kachels
  • Keukenrol
  • Droge doek
  • Stenen (voor gebruik in houtkachels)
  • Speciale houtblok (om rookkanaal vrij te maken)

Gereedschap

  • Zachte borstel
  • Stofzuiger

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Houtkachels zijn uitgerust met keramisch glas waarop een laagje coating is aangebracht. Wanneer er roet op het glas achterblijft, kan je die zonder problemen reinigen met een speciale glasreiniger voor kachels. Je doet de vloeistof op een stuk keukenrol en smeert het glas ermee in. Laat de vloeistof intrekken en veeg de ruit daarna schoon met een droge doek.

Stenen in de brandruimte vervangen

In bijna alle houtkachels vind je stenen in de brandruimte die het staal en gietijzer tegen heel hoge temperaturen beschermen. Na verloop van tijd kunnen die stenen breken. Je kan die gemakkelijk zelf vervangen door een nieuw exemplaar. Die vind je bij de doe-het-zelfzaak in je buurt.

Katalysator houtkachels reinigen

Sommige houtkachels maken gebruik van een katalysator. Die moet je pas na 4 à 6 jaar vervangen, afhankelijk van het merk. Maar wanneer je de katalysator regelmatig reinigt, verleng je sowieso de levensduur. Je verwijdert gewoon alle stofdeeltjes met een zachte borstel of een stofzuiger. Controleer altijd of de katalysator scheurtjes vertoont en of er stukjes zijn afgebroken. Want dan is het nodig om hem te vervangen.

Schoorsteen houtkachels vegen

De schoorsteen vegen is jaarlijks nodig. Daarvoor doe je een beroep op een schoorsteenveger. Zorg ervoor dat je een bewijs ontvangt want als er zich problemen voordoen, kan je verzekeringsmaatschappij dat bewijs opvragen. Verder kan je ook een speciale houtblok kopen en die in de houtkachel opbranden. Zo’n houtblok maakt het rookkanaal vrij. Ten slotte is het belangrijk om regelmatig de verbrande as (met een asstofzuiger) in de houtkachel te verwijderen.

06/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De thema’s van Batibouw 2013 onder de loep
Volgende artikel
Houd het droog met de juiste dompelpomp