Doe Het Zelf

Houten buitenschrijnwerk behandelen tegen de winter

Sneeuw, vorst, hagel, koude, slagregen… tijdens de wintermaanden krijgt houten buitenschrijnwerk het vaak hard te verduren! Hout behandelen en beschermen is een must, en dit om twee redenen. Een: je moet vermijden dat het hout vocht opneemt. En twee: je moet de houtvezels beschermen tegen UV stralen. Met deze klusfiche heb je geen excuus meer om je hout behandeling uit te stellen!

Stap 1. Bereid het hout goed voor op de behandeling

Een goede voorbereiding van uw schilderklus is bepalend voor een mooi resultaat. Houten deuren, houten ramen of ander houtwerk voorbereiden neemt gelukkig niet veel tijd in beslag.

Nieuw hout behandelen doe je zo:

  • Bloedende houtsoorten als merbau en afzelia scheiden roodkleurige inhoudsstoffen af. Het is belangrijk om te voorkomen dat deze stoffen doorsijpelen tot in de eindlaag. Ontvet het houtwerk dus met ammoniakwater (water met 10% ammoniak) en laat het schrijnwerk drogen. Isoleer met een laag grondvernis. Schuur het hout lichtjes af met schuurpapier. Ontstof met een borsteltje.
  • Klassieke houtsoorten moet je simpelweg ontvetten met synthetische thinner en laten drogen.

Geschilderd hout pak je zo aan:

  • Oude lagen verf die nog in goede staat zijn ontvet je eerst met ammoniakwater en laat je drogen. Daarna ontglans je het hout met fijn schuurpapier en ontstof je het met een borsteltje.
  • Bij oude lagen verf in slechte staat moet je eerst de slechte lagen verf wegschuren met grof , dan middelgrof en tot slot fijn schuurpapier. Vervolgens kan je het houtwerk afstoffen met een borsteltje. Als de verf of beits moeilijk te verwijderen zijn met een borsteltje, kan je afbijtmiddel gebruiken.

Stap 2. Behandeling houten buitenschrijnwerk met grondlaag

Breng een grondlaag aan op het houtwerk. Je kan hiervoor een verfborstel gebruiken. Een laag houtverzadiger biedt extra bescherming tegen houtrot en isoleert knopen in het geval dat het houtwerk niet verankerd is in een kader, zoals bij tuinhuisjes, daklijsten, tuinschuttingen of rolluiken.

Stap 3. Afwerking

Breng twee lagen impregneerbeits aan. Zo leg je een beschermende film op het hout. Indien jouw schrijnwerk niet verankerd is in een kader, moet je ervoor zorgen dat het product diep in het hout dringt.

31/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bouwknopen & EPB
Volgende artikel
De badkamertrends van Veronique Lambrechts