Doe Het Zelf

Houd het droog met de juiste dompelpomp

Een dompelpomp wordt – zoals de term aangeeft – volledig in het water (of andere vloeistof) ondergedompeld. Dompelpompen zijn bij vele mensen gekend om water uit ondergelopen kelders weg te pompen. Maar ze kunnen voor heel wat andere toepassingen gebruikt worden.

Vermogen en aandrijving

Dompelpompen zorgen ervoor dat de vloeistof omhoog worden opgepompt tot op de vooropgestelde hoogte. Uiteraard hangt het bereik af van het vermogen van de aandrijving en de druk die de pomp en de leidingen aankunnen. De aandrijving kan elektrisch of elektromechanisch zijn.

Motor gekoeld door opgepompt water

De koeling van de motor van een dompelpomp is heel specifiek. Bij andere pompen gebeurt de koeling door middel van een ventilator. Maar die techniek kan uiteraard niet gebruikt worden bij dompelpompen omdat ze zich volledig in het water bevinden. In de meeste gevallen wordt de pomp gekoeld door het water dat wordt opgepompt. Het is belangrijk om de pomp enkel op te starten wanneer ze volledig is ondergedompeld want anders riskeer je dat ze oververhit geraakt.

Dompelpomp voor agressieve vloeistoffen

Afhankelijk van waarvoor je de dompelpomp gebruikt en het soort water (al dan niet sterk vervuild), kies je de geschikte dompelpomp. Er zijn ook robuuste dompelpompen verkrijgbaar die agressieve vloeistoffen kunnen oppompen. Vraag advies bij de doe-het-zelfzaak in je buurt.

Verschillenden soorten dompelpompen

Dompelpompen vind je in verschillende types en ze beschikken over verschillende vermogens. Ze kunnen voor heel wat toepassingen gebruikt worden. We zetten de belangrijkste even op een rijtje:

  • Kunststof dompelpompen (al dan niet met inwendige vlotter): voor circulatie en fonteinen in aquarium en vijvers.
  • Aluminium dompelpompen voor het leegpompen van kelders, kruipruimtes en platdaken.
  • Meertraps-dompelpompen: geschikt voor drukverhoging en sproeiers.
  • Bronpompen: geschikt voor drukverhoging en sproeiers vanuit een bron of geboorde put.
  • Vuilwater dompelpompen.
  • Versnijdende dompelpompen: versnijden van vervuild water voordat het verpompt wordt.

 

06/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Houtkachels reinigen: waarop moet je letten?
Volgende artikel
Zuinig en comfortabel verwarmen met een condensatieketel