Doe Het Zelf

Hoeveel verf heb je nodig? Je berekent het zo!

Een schilderproject vergt heel wat voorbereiding. Reinigen, schuren, afplakken, het juiste materiaal voorzien… En natuurlijk niet geheel onbelangrijk: de juiste hoeveelheid verf. Tijdens het schilderen plots door je verf heen zitten, is namelijk niet optimaal. En veel te veel verf over hebben uiteraard ook niet. Het is gelukkig helemaal niet moeilijk om te berekenen hoeveel verf je nodig hebt. Hieronder lees je er alles over!

Waarmee je rekening moet houden

Hoeveel verf je nodig hebt, is afhankelijk van vier zaken.

  • De grootte van het oppervlak.
  • Het type ondergrond. Ga je een muur schilderen? Een plafond? Of deuren?
  • Of de ondergrond al niet behandeld is. Een muur die ooit al behandeld en geschilderd werd, absorbeert minder verf op dan een onbehandelde muur.
  • Het dekvermogen van de verf.

Doorgaans kan je met 1 liter verf ongeveer 6 à 7m² schilderen, maar er zijn ook extreem dekkende verfsoorten waarmee je wel 10, 11 of zelfs 12m² kunt doen. Op het verfblik zelf vind je hieromtrent altijd een indicatie terug. Schilder je doorgaans in dikke lagen? Dan zal je rendement uiteraard kleiner zijn en dien je hier rekening mee te houden. Nog een valkuil: vaak moet je twee lagen zetten voor een optimaal resultaat. Vergeet dus niet om je uiteindelijke rekensom nog eens te verdubbelen.

De juiste hoeveelheid verf voor muren en plafonds

Ga je de muren van een kamer schilderen? Bereken dan de totale wandoppervlakte door de oppervlakte (lengte x breedte) van de vier muren bij elkaar op te tellen. Daarvan trek je natuurlijk nog de gezamenlijke oppervlakte van alle ramen en deuren af. Dit getal verdubbel je dan (of toch in ieder geval als je twee lagen zet) om te weten hoeveel verf je nodig hebt.

Lak voor deuren en ramen

Voor deuren, ramen en omlijstingen heb je lakverf nodig. Om een deur 1 laag te geven, dien je uit te gaan van een oppervlakte van 5m². Een derde daarvan is voor de omlijsting en twee derden voor de deur zelf. De totale verfoppervlakte van een raam kan je heel gemakkelijk berekenen door de hoogte en de breedte met elkaar te vermenigvuldigen. Je kan je raam én de omlijsting dan 2 lagen geven.

25/07/2014

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Interieurtips van styliste Brigitte Goyens – Bohemian Interior
Volgende artikel
SWASH™, le nettoyage à sec à domicile