Doe Het Zelf

Hoe moet je inox in de keuken onderhouden? Enkele onderhoudstips

Inox geeft de keuken een eigentijdse look en vraagt weinig onderhoud. Vandaar is dit product ook zeer gegeerd in de keuken. Heel wat keukentoestellen hebben een inox afwerking, maar wie voor inox kiest, merkt al snel dat vingerafdrukken de grote vijanden zijn… Enkele onderhoudstips om het inox in je keuken te laten blinken!

Inox onderhouden

Het is prachtig om te zien: het aanrecht, de spoelbak, de koelkast,… allemaal van inox. Je leest overal dat inox weinig onderhoud vraagt en dat klopt. Wel moet je de nodige aandacht besteden aan het onderhoud ervan. Vette vingers, bruine vlekken, aanslag, krassen, ze verpesten de pracht van RVS. Maar met onze tips hebben ze geen schijn van een kans!

Inox werkblad reinigen

Een werkblad uit inox kan je gemakkelijk reinigen met een zachte spons en een sopje van afwasmiddel (eventueel met een scheut ammoniak). Vlekken op het werkblad kan je eenvoudig verwijderen met een zachte, vochtige doek en een druppel Cif. Na het verwijderen van de vlekken, is het belangrijk dat je het geheel afneemt met water.

Vingerafdrukken verwijderen

Inox wordt geplaagd door vingerafdrukken, gelukkig kan je ze gemakkelijk schoonmaken. Je kan bijvoorbeeld een licht, vochtig microvezeldoekje gebruiken om ze te verwijderen. Om het inox daarna terug mooi te laten glanzen, kan je een vettig laagje aanbrengen. Wrijf het inox bijvoorbeeld in met een beetje sla-olie of olijfolie. Ook glaspoetsmiddel kan wonderen verrichten!

Hardnekkig vuil in je inox spoelbak

Een inox spoelbak krijgt, net als andere spoelbakken, te kampen met heel wat vettigheid en vuil. Om de inox spoelbak netjes te maken, gebruik je best Multi Clean reinigingsmiddel van Franke, de nummer 1 in inox spoeltafels. Spoel na het schoonmaken alles met water en veeg alles goed droog! Zo voorkom je waterafdrukken of kalk.

Voorkomen tijdens het onderhouden van inox

Uit voorgaande tips kan je afleiden dat je inox best onderhoudt met waterige oplossingen. Je vermijd met andere woorden best reinigingsmiddelen op basis van zoutzuur of chloor, deze beschadigen namelijk het inox. Gebruik ook in geen geval staaldraadborstels of staalwol om het oppervlak schoon te maken, dit veroorzaakt krassen. Sommige spoelmiddelen veroorzaken een blauw-paarse of regenachtige verkleuring. Dit is volledig onschadelijk, maar het oogt niet mooi! Verwijder deze aanloopvlekken met een warme 10% citroenzuuroplossing of een roestvrijstaal-reiniger zoals MultiClean.

30/12/2013

Vragen en opmerkingen

BE
Bernhart Estella

De vraag is lichte krassen verwijderen uit inoxe koelkastdeur
Mvg
Estella

LD
Lijssens Dominique

Heb net 3 weken een dubbele spoelbak van Franke laten plaatsen in mijn nieuwe keuken, heel duur maar hopelijk ook de beste kwaliteit. Nu na 3 weken heb ik al kleine krassen in de spoelbak. Is dat normaal voor zo n kwaliteit??
Kan ik deze krassen op één of andere manier wegwerken?
Graag uw reactie?
Mvg
Dominique Lijssens

N
NVO

Krassen in je spoelbak is volkomen normaal, nu valt het nog op maar zodra het helemaal onder de krassen zit zie je het niet meer.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Handdoekrek of handdoekhaak, welke handdoekhouder verkies jij?
Volgende artikel
Hoe kan je makkelijk een deurklink vervangen?