Inox onderhouden

Hoe inox onderhouden?

Inox, ook wel bekend als roestvast of roestvrij staal (rvs), is een veelgebruikt materiaal in de keuken. Denk maar aan je spoelbak of de afwerking van bepaalde toestellen, zoals je koelkast. Het laat zich vrij makkelijk onderhouden, hoewel vingerafdrukken soms hardnekkig zichtbaar blijven. Hoe je een inox oppervlak schoon en mooi houdt? Dat lees je hieronder.

Vingerafdrukken op inox

In de keuken pronken ze onvermijdelijk op de deur van je inox koelkast: vette vingerafdrukken. Gelukkig zijn ze makkelijk te verwijderen. Meer nog: als je ze regelmatig verwijdert, hechten ze zich op de duur veel minder makkelijk op het inox oppervlak en lost het probleem van de ‘vette vingers’ zich vanzelf op. (Al kan het uiteraard ook geen kwaad om de plakvingers van je peuter op tijd schoon te wrijven …)

Met welke middeltjes inox onderhouden?

Nu ben je natuurlijk benieuwd met welke schoonmaakmiddelen je inox het best onderhoudt. Wees gerust: je hoeft niet naar de winkel te hollen om dure detergenten te kopen. Integendeel, die vermijd je het best. Reinigingsmiddelen die zoutzuur of chloor bevatten, zijn namelijk schadelijk voor een inox oppervlak. En het spreekt voor zich dat je inox beter niet schoonmaakt met staalwol of iets anders dat mogelijk krassen maakt.

Hoe je inox dan wél effectief reinigt? Heel simpel: met een zacht (microvezel)doekje en een sopje van lauw water met daarin enkele druppels van een milde allesreiniger.

Tips om je inox spoelbak langer mooi te houden

  • Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die chloor of zoutzuur bevatten.
  • Gebruik géén schuursponsje.
  • Blink het inox extra op met een doekje en enkele druppels slaolie.
  • Ga hardnekkig vuilresten te lijf met een vloeibaar schuurmiddel (zoals Cif).
  • Wrijf alles goed droog na de reinigingsbeurt.

Tip: vermijd de vorming van kalkresten door je inox spoelbak of andere oppervlakken in inox na élk gebruik droog te wrijven met een vochtopnemende doek.

 

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.