Doe Het Zelf

Hoe een vloer egaliseren?

Een vloer egaliseren is nodig om hem volledig vlak te maken. Je voert deze klus uit vooraleer je vloerbekleding zoals tegels, natuursteen, parket of laminaat legt. Een vloer egaal maken, kan je perfect zelf doen. Ontdek hier het stappenplan.

Vloer egaliseren: ondergrond behandelen

Eerst gebruik je een stofzuiger om de ondergrond volledig proper te krijgen. Bij een betonnen vloer volstaat het om hem droog en stofvrij te maken. Als je een betegelde vloer wil egaliseren, moet je hem ontvetten met een speciaal daartoe voorzien reinigingsproduct. Heb je een houten ondergrond? Dan moet je oneffenheden, loszittende schroeven en spijkers en oneffenheden aanpakken. Als er scheuren of gaten in de ondergrond zitten, behandel je die met een plamuurmiddel.

Oppervlak meten en egaliseermiddel maken

Eerst moet je de vloeroppervlakte opmeten en berekenen. Doorgaans moet je 3 kilogram egaliseermiddel per vierkante meter voorzien, maar je doet er goed aan om de verpakking te raadplegen om zeker te zijn. Gebruik een cementkuip om het egaliseermiddel te maken. Op de verpakking vind je de instructies.

Vloer egaliseren: egaliseermiddel aanbrengen

Voor een optimaal resultaat begin je vanuit een hoek te werken in stroken van telkens 1 meter. Gebruik een aftrekker om het egaliseermiddel tot in de hoeken te krijgen. Het product zal vanzelf glad en waterpas komen te liggen dus het is niet nodig om het perfect glad te strijken. Vooraleer je de vloerbekleding aanbrengt, moet je het egaliseermiddel minstens 24 uur laten drogen.

14/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kangoeroewonen: jong en oud onder een dak
Volgende artikel
Keukentrends: kranen en spoeltafels met eigen karakter