Doe Het Zelf

Het gemak van een decoupeerzaag

Een decoupeerzaag maakt figuren uitzagen uit hout, plastic of metaal een eenvoudige klus. Het behoort dan ook tot het standaard gereedschap van een echte klusser. Maar om het gewenste resultaat te bekomen, stem je de decoupeerzaag best af op het materiaal dat je gebruikt. Lees hier enkele handige tips

Het juiste zaagblad voor je decoupeerzaag

Een eerste criteria voor een kwalitatief resultaat is het gebruik van het juiste zaagblad. Gebruik je de decoupeerzaag regelmatig? Schaf dan een set zaagbladen aan voor verschillende materialen. Zo is het zaagblad steeds afgestemd op het materiaal dat je bewerkt. Metaal vereist nu eenmaal een ander zaagblad dan hout. Op de verpakking wordt steeds aangegeven voor welk materiaal  het zaagblad is geschikt. Een eenvoudige houvast om het juiste zaagblad te selecteren is het aantal tanden. Hoe meer tanden, hoe fijner de afwerking zal verlopen. Zaagbladen met minder tanden dienen voor zachtere materialen, daarentegen vereisen hardere materialen (zoals metaal) een zaagblad met meer tanden.

Occasionele klussers kunnen dan weer beroep doen op een universeel zaagblad. Voor kleine klusjes bieden deze zaagbladen een uitstekende oplossing.

Stel de juiste snelheid in van je decoupeerzaag

Eens het juiste zaagblad gekozen, stel je de snelheid van je decoupeerzaag in. Zoals eerder vermeld vereisen zachtere metalen minder tanden. Dit impliceert een hogere zaagsnelheid. Stel de snelheid bij zachtere materialen dus iets hoger in. Hierdoor zal het resultaat iets minder verfijnd zijn, maar dit werk je eenvoudig bij met een stukje schuurpapier.

Indien je hardere metalen bewerkt (meer tanden op het zaagblad) stel je de snelheid iets lager in. Zo bekom je niet enkel een mooier resultaat, maar voorkom je ook brandplekken bij bijvoorbeeld hardere houtsoorten.

Ga zelf aan de slag met de decoupeerzaag

Na de keuze van het juiste zaagblad en snelheid kan je aan de slag met de decoupeerzaag. Laat de bodemplaat van de decoupeerzaag steeds rusten op de plaat dat je uitzaagt en start aan de rand. Hoef je een voorwerp in het midden van een plaat uit te zagen? Boor dan een gaatje en laat het zaagblad daardoor zakken. Boor het gaatje niet recht op de lijn waarop je wil uitzagen, want zo zal het gaatje een deel innemen dat niet weggezaagd mocht worden.

 

 

06/09/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Design verlichting van designer Michael Anastassiades
Volgende artikel
Moderne tapijten geven karakter aan je interieur