Doe Het Zelf

Gordijnrails aan plafond bevestigen: hoe doe je dat?

Gordijnrails zijn nog altijd een van de meest gebruikte en handigste oplossingen om gordijnen in je woning op te hangen. Je gordijnen gaan vlot open en dicht en met gordijnrails kan je een grote afstand overbruggen. En met ons klusadvies kan je ze perfect zelf ophangen.

Gordijnrails op maat zagen

Meet om te beginnen de breedte van je raamkozijn en tel er 30 cm bij. De gordijnrails moeten immers aan elke zijde ongeveer 15 cm oversteken zodat de lichtinval minimaal is wanneer je de gordijnen sluit. Zodra je de gordijnrails in de winkel hebt gekocht, zaag je ze op maat met een ijzerzaag.

Rechtstreeks tegen het plafond op met een houten lat

Je kan de gordijnrails rechtstreeks tegen het plafond bevestigen of eerst een houten lat plaatsen. Het is gemakkelijker om de rail tegen de houten lat vast te maken met gewone schroeven. Als je in het plafond boort, moet je pluggen gebruiken.

Gordijnrails: gaten aftekenen en boren

Teken de boorgaten van de gordijnrail op het plafond en voorzie een afstand van 10 cm ten opzichte van de muur. Als je twee rails naast elkaar hangt, voorzie dan een afstand van 5 cm. Boor de gaten in het plafond en plaats de pluggen (indien je hiervan gebruikmaakt) erin. Steek ze diep genoeg in de gaten zodat het tuimelgedeelte in de holle ruimte achter het plafond uitklapt.

Gordijnrails via railhouders bevestigen

Om de gordijnrail te bevestigen, zijn er railhouders voorzien. Dat zijn beugeltjes die je op de gordijnrail kan vastklikken. De gordijnrail schroef je via de railhouders vast. Breng daarna de elementen aan die ervoor zorgen dat je de gordijnen kan schuiven en stoppen. Met de montagehaakjes kan je de gordijnen ophangen.

19/06/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Nieuwe kids collectie Minne Warmenbol, exclusief bij Decovry
Volgende artikel
Arne Jacobsen: tijdloze elegantie & eenvoud