Doe Het Zelf

Gipsvezelplaten: De voor- en nadelen op een rijtje

Iedereen kent wel de relatief breekbare gipskartonplaten. Gipskartonplaten zijn licht, zorgen voor een goede geluidsisolatie en vereisen weinig materiaal bij het plaatsen. Maar wist je dat er een alternatief bestaat dat in sommige gevallen meer mogelijkheden biedt? Ontdek daarom de voor- en nadelen van gipsvezelplaten.

Wat is de samenstelling van gipsvezelplaten?

Gipsvezelplaten bestaan uit drie bestanddelen. Ten eerste is er uiteraard de gips. Dit omvat het grootste gedeelte van de platen. Vervolgens bestaan de platen nog uit water en cellulosevezels van gerecycleerd papier. Door middel van deze techniek is er geen bindmiddel meer nodig om de platen te harden. De platen worden namelijk samengeperst, gedroogd en zo versneden. Zo zijn gipsvezelplaten een zeer ecologische oplossing, aangezien er enkel gebruik wordt gemaakt van natuurlijk of gerecycleerd materiaal.

Enkele voordelen van gipsvezelplaten tegenover gipskartonplaten

– Net zoals gipskartonplaten zijn ze ook zeer eenvoudig te plaatsen.

– Gipsvezelplaten bieden een grotere stevigheid

Meer toepassingen mogelijk (plafond, wanden, in vochtige ruimtes,…)

Sneller te plaatsen (geen voegband of hoekbescherming nodig)

– Te verkrijgen in verschillende formaten

Toch zijn er ook nadelen verbonden aan gipsvezelplaten

Het gebruik van gipsvezelplaten brengt ook enkele nadelen met zich mee. Zo zijn ze ten eerste aanzienlijk duurder dan de goedkopere tegenhanger (gipskartonplaten). Ten tweede vereisen ze zwaarder materiaal om ze te plaatsen, aangezien de platen veel steviger zijn. Een ander nadeel is het gewicht. Gipsvezelplaten zijn door de band de helft zwaarder dan gipskartonplaten en zijn moeilijker inzetbaar bij ronde afwerkingen.

Ondanks dat ze niet altijd overal verkrijgbaar zijn, zijn ze een goed alternatief voor gipskartonplaten. Vooral de verhoogde stevigheid en extra toepassingsmogelijkheden zijn een uitstekend argument om te opteren voor gipsvezelplaten.

 

20/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een modern huis bouwen
Volgende artikel
Neem een kijkje in het appartement van Ted Mosby