Doe Het Zelf

Gevelbepleistering: geef je woning een nieuwe look

Gevelbepleistering is een veel voorkomend alternatief voor een gevel uit steen. Dankzij sierpleister geef je je woning een aparte uitstraling en het is een oplossing die zowel voor renovatie- als nieuwbouwprojecten geschikt is. Je gevel krijgt er een gloednieuwe look door!

Soorten gevelbepleistering

Er zijn twee soorten gevelbepleistering: mineraalgebonden of synthetische sierpleister. De eerste maakt gebruik van een bindmiddel dat uit zand, cement en/of kalk en natuurlijk kleurpigment bestaat. De sierpleister krijgt daardoor een natuurlijke uitstraling en wordt aangebracht met een spuitmachine.

Synthetische sierpleister is in de meeste gevallen gemaakt uit siliconenhars. Dit soort gevelbepleistering is goed bestand tegen vervuiling en volledig waterafstotend. Hij wordt als hechtlaag in kleur met een verfrol aangebracht. Daaronder zit een laag van kalk of cementpleister waarin een wapeningsnet zit.

Gevelbepleistering aanbrengen en afwerken

Gevelbepleistering kan op alle soorten metselwerk aangebracht worden. Afhankelijk van de staat van de gevel, moet je hem vooraf behandelen en proper maken. Je doet er goed aan om drie lagen aan te brengen: een voorbereidende laag, een onderlaag en een afwerkingslaag.

Er zijn veel mogelijkheden om de sierpleister af te werken: vlak, ruw, geschuurd, geribd, afgeplat,… Je kan ook diverse kleuren en texturen combineren waardoor de gevelbepleistering echt een meerwaarde voor je woning betekent.

Onderhoud

Je zal merken dat gevelbepleistering vrij snel vuil wordt. Het is een goed idee om waterwerende behandeling aan te brengen. Zo vermijd je mos- en algenvorming en dat brengt minder vervuiling met zich mee.

Het reinigen van je sierpleister doe je het beste met een hogedrukreiniger. Gemiddeld gebeurt het om de vijf jaar, maar het kan – afhankelijk van de vervuiling – ook sneller. Merk je dat er zwarte plekken of kringen ontstaan? Dan moet je de gevel reinigen want dat duidt op microalgen of waterophoping.

15/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een huis bouwen of kopen in België wordt steeds moeilijker
Volgende artikel
One Smart Control domotica – Tijd voor slimme elektriciteit!