Doe Het Zelf

Geurtjes in je badkamer? Dit kun je eraan doen

geurtjes badkamer

Je dag begint en eindigt vaak in de badkamer. Onaangename geurtjes zijn op die momenten wel het laatste wat je wil tegenkomen! Helaas steken ze vaker de kop op dan je lief is. De boosdoeners? Doorgaans gaat het om een verstopt afvoerputje of een gebrekkige verluchting. Hoe hou je je badkamer lekker fris?

Het doucheputje schoonmaken

Niemand die het zal ontkennen: dé bron van stinkende geurtjes in je badkamer is wellicht het afvoerputje van de douche. Regelmatig schoonmaken is de beste remedie.

Een paar tips:

  • Haal na elke wasbeurt zeepresten en haren uit het putje. Zo voorkom je verstoppingen.
  • Gebruik eerst een handmatige afvoerontstopper vooraleer je naar chemische ontstoppingsmiddelen reikt.
  • Giet elke maand een kopje soda en een kopje azijn in het putje. Laat het een halfuur weken en spoel door met kokend water.

De wastafel ontstoppen

Ook je wastafel kan snel verstopt raken. Dat is niet alleen een bron van vieze geurtjes, maar zal er ook toe leiden dat het water in je wasbak niet goed meer kan doorlopen.

Ook hier geldt: wil je je afvoer ontstoppen, probeer het vuil dan eerst los te weken met een handmatige ontstopper. Geen succes? Zet dan een emmer onder je wastafel en schroef de sifon los. Zo kan je het vuil eenvoudig verwijderen uit de zwanenhals van je afvoer. Maak de sifon nadien goed schoon met warm water.

Vocht voorkomen

Last but not least: ook te veel vocht in je badkamer kan voor een nare geur zorgen. Met deze tips hou je het vochtpeil onder controle:

  • Zet, indien mogelijk, de ramen in je badkamer iedere dag open.
  • Laat een badkamerventilator de luchtstroom in je badkamer mechanisch regelen.
  • Schenk bij het schoonmaken extra aandacht aan spleten, hoekjes en andere plekken waar het vocht zich maar al te graag ophoopt.
  • Wil je je badkamer schilderen? Ga dan voor een laag acrylverf op je muren: die bevat schimmelwerende bestanddelen en beschermt optimaal tegen vochtplekken.
04/07/2017

Uw vragen of opmerkingen bij dit artikel

Vorige artikel
Natuurvloeren om van te houden
Volgende artikel
Onmisbaar in je toilet: een handenwasser