Doe Het Zelf

Een verlaagd plafond plaatsen?

Wil u een ruimte gezelliger maken, elektriciteitskabels wegwerken of een vuil of beschadigd plafond verbergen, dan kan u een verlaagd plafond plaatsen. Een snelle en handige manier om een vals plafond te installeren is een metal stud plafond, beter bekend als een Gyproc plafond. Dat kan eenvoudig en snel in vier stappen! Bovendien heeft u de mogelijkheid om extra geluidsisolatie aan te brengen.

Stap 1: Bepaal de hoogte van het verlaagd plafond op de muren

Bepaal de hoogte van het verlaagd plafond op de muren en duid die in de vier hoeken aan. Gebruik indien nodig de pasdarm om overal dezelfde hoogte te garanderen.

Stap 2: Bevestig het randprofiel

Bevestig rondom de vier muren een randprofiel. Maak ze om de 60 cm vast met spijkerpluggen of schroeven. Duid ook de plaats van de bevestigingspunten aan. Indien de breedte van uw plafond groter is dan 5 meter of u een gebogen plafond wil installeren, kan u werken met een ophangstructuur. Met aangepaste ophangers en hulpstukken wordt dan snel een enkel of dubbel regelwerk uitgelijnd en afgehangen op de gewenste hoogte.

 

Stap 3: Bevestig tussenliggende dwarse profielen

Breng vervolgens de tussenliggende dwarse profielen zo juist mogelijk op lengte en klem ze in de randprofielen. Bevestig ze aan de randprofielen met teksschroeven of blindklinknagels.

Stap 4: Plaats de palfondplaten

De Gyproc-platen kunnen worden bevestigd met hun langse kanten evenwijdig met de plaatdragende profielen (overlangse plaatsing) of haaks op de plaatdragende profielen (dwarse plaatsing). Doordat plafondpanelen in de lengterichting een grotere stijfheid hebben, mogen de plaatdragende profielen bij dwarse plaatsing verder uit elkaar worden geplaatst. Plafondplaten worden dan ook meestal dwars geplaatst. Schroef de platen minimaal om de 25cm vast.

TIP: Een verlaagd plafond is makkelijk te isoleren. Leg het isolatiemateriaal gewoon bovenop het profielframe. Vooraleer de platen te bevestigen, natuurlijk.

 

 Stap 5: Afwerking

Nu moet u enkel nog uw Gyproc plafond afwerken. U kan uw plafond nog afvoegen, bepleisteren en vervolgens schilderen. U kan eventueel ook spots in uw plafond aanbrengen.

Of had u liever een uitgebreidere werkbeschrijving?

02/01/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De regendouche
Volgende artikel
De boxspring