Doe Het Zelf

Een tuinhuis bouwen: hoe begin je eraan?

Een kelder heeft zijn beperkingen, en ook de zolder is niet de ideale plek om je tuingereedschap in op te bergen. Zeker als je er een grote tuin op nahoudt, is een tuinhuis een must. Maar hoe moet dat tuinhuis er dan uitzien, en hoe zorg je ervoor dat hij helemaal aan je wensen beantwoordt? Van bouwpakket tot zelf geconstrueerd tuinhuis, wij geven je enkele gouden tips!

Van bouwpakket tot tuinhuis

Hecht je niet zo veel belang aan personaliseringsmogelijkheden en wil je vooral dat je tuinhuis er snél staat? Dan koop je het best een bouwpakket. Je tuinhuis is zo in elkaar gezet en handig hoef je er niet voor te zijn. Bovendien is het vaak een stuk goedkoper om een tuinhuis te bouwen met een bouwpakket dan vanaf nul te beginnen. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het schaalvoordeel dat tuinhuisfabrikanten in de strijd kunnen werpen.

Erg kieskeurig? Bouw zélf je tuinhuis!

Wil je de grootte, stijl en de materialen helemaal vrij kiezen? Dan kun je je tuinhuis maar beter zélf bouwen. Opgelet: een beetje handig zijn is een vereiste. En er zijn nog een aantal andere aandachtspunten:

  • Doe altijd een beroep op een bouwtekening. Kies een kant-en-klare tekening of maak zelf een ruwe schets. Zo voorkom je veel problemen tijdens de constructie zelf.
  • Ga na hoeveel ruimte je nodig hebt en hoeveel ruimte beschikbaar is. Let erop dat je tuinhuis niet buiten proportie is.
  • Ga na of je het tuinhuis ook voor andere doeleinden wil gebruiken. Moet het bijvoorbeeld ook dienstdoen als speelkamer? Dan is een minimum aan isolatie een must.
  • Kies je materialen in functie van duurzaamheid én in functie van je tuin. Heb je bijvoorbeeld een prachtige wilde tuin? Dan is een verweerde look altijd een geslaagd keuze.

Stedenbouwkundige vergunning nodig?

In de meeste gevallen heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig als je een tuinhuis wil plaatsen. Alle details vind je op de site van de Vlaamse Overheid.

23/01/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Batibouw 2015: Belgen zwichten massaal voor renovatiemarkt
Volgende artikel
Slimme verlichting voor je woonkamer