Doe Het Zelf

Een bevroren waterleiding ontdooien

Met de winter die volop z’n intrede doet, kunnen waterleidingen bevriezen. Je neemt het beste vooraf de nodige voorzorgsmaatregelen. Hieronder leggen we uit hoe je een bevroren waterleiding ontdooit.

Wat heb je nodig?

Materiaal

  • Knelkoppelingen
  • Nieuwe stuk leiding

Gereedschap

  • Buizensnijder
  • Ijzerzaag
  • Engelse sleutel
  • Rolmeter
  • Schuurpapier

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Draai de hoofdkraan dicht om het water volledig af te sluiten. Controleer de waterleidingen, vooral op plaatsen waar de vorst kan toeslaan: in de zolder, de kelder of buitenhuis.

Een waterleiding ontdooien

Een bevroren waterleiding ontdooien kan je op verschillende manieren doen. Een elektrische kachel verlost je van dit euvel. Let erop dat je het elektriciteitssnoer volledig afrolt om oververhitting te voorkomen. Gebruik geen straalkachels want die kunnen brand veroorzaken.

Je kan ook doeken die in warm water zijn gedrenkt, gebruiken om een bevroren waterleiding te ontdooien. Verder kan ook een kruikzak soelaas bieden. Gebruik eventueel een föhn of verfbrander maar let op met omliggende brandbare materialen. En vermijd te allen tijde om een open vuur (zoals een gasbrander) te gebruiken.

Hoofdkraan weer opendraaien

Zodra de waterleidingen zijn ontdooid, draai je de hoofdkraan weer open. Zet ook de kranen open die op de ontdooide waterleiding zijn aangesloten en plaats er emmers onder om het water op te vangen.

Vooraleer je de hoofdkraan opendraait, controleer of de ontdooide waterleiding(en) door de vrieskou scheuren vertonen. Als dat het geval, mag je in geen geval de hoofdkraan openzetten aangezien er lekken zijn ontstaan.

Zelf lekken herstellen

Lekken herstellen kan je zelf doen. Zaag het beschadigde stuk van de waterleiding door met een ijzerzaag. Zet een knelkoppeling op de twee afgezaagde uiteinden. Meet de lengte van de nieuwe leiding en zorg ervoor dat de nieuwe leiding ongeveer een centimeter in de knelkoppeling zit.

Gebruik een buizensnijder om het nieuwe stuk leiding door te snijden. Schuur de uiteinden van de nieuwe leiding glad aan de binnen- en buitenkant. Plaats het nieuwe stuk leiding tussen de knelkoppelingen en draai stevig aan met een Engelse sleutel.

Om te voorkomen dat waterleidingen bevriezen en warmteverliezen tegen te gaan, is het raadzaam om de leidingen te isoleren.

21/11/2012

Vragen en opmerkingen

J
Johannes

Als de waterleiding is bevroren maar nog niet gesprongen dan kun je hem vorstvrij maken met een ontdooisnoer. Dat is een warmtekabel die je tegen de leiding monteert. Deze methode werkt ook preventief en is tevens handig voor de watermeter of te voorkomen dat afvoerbuizen dichtvriezen.

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Hoe gastvrij zijn Belgen?
Volgende artikel
Kerstbomen maken: DIY vervangt de traditie