Doe Het Zelf

DIY: Zelf een plantenbak maken

De lente is in het land: tijd om in de tuin te werken! Leer hoe je zelf een plantenbak kan maken die dienst doet als moestuin of als leuk bloemenperkje.

Met verhoogde plantenbakken geef je jouw tuin een extra dimensie. Bovendien is het ook perfect om zelf je eigen groentjes te kweken of om een prachtig bloemenperk aan te leggen. De eerste stap bestaat eruit om de juiste materialen te verzamelen…

Materiaal om plantenbakken te maken

  • Ceder, redwood of soorgelijk rotbestendig hout (gebruik gerecycleerd hout van een oude speelset, een oude pergola,…)
  • Meetlint
  • Schroeven en nagels
  • Boormachine
  • Hamer         
  • Cirkelzaag of handzaag (om de houten planken de juiste lengte te geven)

Stap 1: de grootte van de plantenbak

Je kan de vorm en grootte van de plantenbak zelf bepalen. Afhankelijk van je smaak en de ruimte die ter beschikking is. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een vierkant of een rechthoek. Op de foto’s werd er gekozen voor een rechthoekige plantenbak.

Ook de hoogte van de plantenbak kan je zelf bepalen. Van 3 tot 5 of zelfs 6 planken: op die manier kan je ook (huis)dieren weghouden uit jouw moestuintje.

Stap 2: steek de plantenbak in elkaar

In principe maak je drie ‘rechthoeken’ boven elkaar. Het korte eind aan het lange eind, tegen het korte eind en weer aan het lange eind. Herhaal dit en plaats ze op elkaar. Bevestig nu de versteviging voor de hoeken. (zie foto)

Stap 3: afwerken plantenbak

Om de plantenbakken af te werken kan je een rand bevestigen aan de bovenkant. Zie je dit niet graag? Dat is geen probleem, zonder is het ook mooi! Zorg dan wel dat je de randen schuurt om splinters te voorkomen! Eventueel kan je jouw plantenbank ook van een hip kleurtje voorzien.

Stap 4: de plantenbak vullen en inrichten

De eerste stap is het vullen van de plantenbak met aardegrond. Hierna kan je er bloembollen in planten. Maar je kan er ook voor kiezen om er je moestuin in te ontwerpen. Plaats dan een raster in de bak om op die manier verschillende vakjes te creëren. In deze vakjes plant je verschillende groentjes en kruiden. Nog geen idee welke plantjes je wil? Kijk naar het filmpje: ‘de moestuin volgens Wim’ om inspiratie op te doen!

Je wil graag zo’n moestuin-plantenbak, maar je bent niet zo handig of je hebt het materiaal niet om er zelf een te maken? De MoestuinBox van GreenMarx biedt hier de oplossing. Een handig kant-en-klaar bouwpakket om eigen groentjes, fruit en kruiden te kweken in je tuin, op het balkon of op je terras. Het pakket is snel en eenvoudig te monteren en gemakkelijk in gebruik. Een echte aanrader!

Inspiratie & foto’s: Instructables

15/04/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bouwtermijn overschreden? Het overkwam ook Karen Damen (K3)
Volgende artikel
Attirez des papillons dans votre jardin coloré