Doe Het Zelf

DIY stappenplan – Een hip keukenaanrecht in beton!

Het aanrecht is de ‘drukst bezochte’ plek in de hele keuken. Vlees snijden, groenten kuisen, boterhammen smeren, je kookpotten opzij zetten, … Het werkblad krijgt dus heel wat te verduren. Deze DIY toont je hoe je makkelijk én budgetvriendelijk een nieuw aanrecht plaatst.

Nu ja, nieuw… Je oude aanrecht vormt de basis voor je superhippe aanrecht in beton. En zo ga je te werk!

Benodigdheden aanrecht in beton

Beginnen bij het begin: de benodigdheden. We raden aan een betonmix te gebruiken. Hier moet je dan enkel nog water aan toevoegen zodat je kan starten.

Daarnaast heb je hout nodig om de mal te maken voor je aanrecht. Hiervoor kan je triplex gebruiken of formica. De hoeveelheid hangt uiteraard af van je aanrecht: goed meten is dus de boodschap.

Gereedschap: spaan, schuurmachine (+ schuurpapier van korrel 60 t.e.m. 400 of 600) en eventueel een betonvibrator.

Afhankelijk van de grootte, zou je nieuwe aanrecht niet meer dan €100 mogen kosten.

Stap 1 – Je oude aanrecht omkaderen

De eerste stap bestaat eruit je oude aanrecht te omkaderen met hout zodat je een mooie mal bekomt om het beton in te gieten. Het oude aanrecht kan je eventueel ook afschuren zodat het beton goed kan hechten. Plak zeker ook de randen af en houd hierbij rekening met de hoogte van je nieuwe aanrecht/werkblad. Plak de plakband dus niet te laag zodat het beton er niet over komt. Denk er ook aan dat je rond de uitsparingen voor het kookvuur en de wasbak hout moet plaatsen.

Tip: doe plastic rond het hout voor de mal. Hierdoor kan het beton zich minder goed hechten en heb je minder moeite om de mal te verwijderen na het uitharden.

Stap 2 – Beton gieten

Nog voor je het beton giet, zou je wapeningsstaven kunnen plaatsen om het beton te verstevigen. Aangezien je echter op een bestaand aanrecht verder ‘bouwt’, is dit niet noodzakelijk. Eens je dus zeker bent dat alles netjes afgeplakt is en je mal overal goed aansluit, kan je het beton gieten. Met de spaan kan je alles mooi en glad uitstrijken.

Heb je een betonvibrator bij de hand? Dan kan je deze gebruiken om luchtbellen uit het beton te verwijderen. Na het uitharden kunnen die luchtbellen immers voor oneffenheden zorgen. Hoewel dit mooi past bij het industriële karakter van beton kan je het dus vermijden met de betonvibrator.

Na minstens 4 dagen uit te harden kan de mal en de plakbond/afplakfolie verwijderd worden.

Stap 3 – Retoucheren

Met je spaan of een plamuurmesje kan je hier en daar wat retoucheren zodat alle randen en hoeken mooi bedekt zijn.

Stap 4 – Afschuren en voorzien van coating

Nog voor je de wasbak en het kookvuur plaatst, moet het werkblad afgeschuurd worden en dit met oplopende korrel: 80 – 120 – 400 – 600 of 60 – 120 – 180 – 200 – 400. Tijdens het afschuren is de kans groot dat je oneffenheden/putjes veroorzaakt door luchtbellen die net onder het oppervlak zitten. Hiervoor heb je diverse vulmiddelen (bv.: Probastine) waarmee je de putjes kan opvullen. Afhankelijk van de kleur van je beton, moet je wel nog extra kleurstof in de component vermengen. Dit kan ook gewoon met zwarte/donkere verf. Vervolgens kan je nog een laatste keer afschuren met schuurpapier met de fijnste korrel (400 à 600).

Tot slot moet je het oppervlak nog beschermen tegen vocht. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een was maar zeker ook met een polymeercoating.

En dan: puur genieten van je nieuwe aanrecht!

Bron foto’s: Remodelaholic

Het alternatief voor een betonlook in de keuken

Voor wie bovenstaande DIY allemaal wat te veel lijkt, kan nog kiezen uit twee alternatieven.

Het eerste alternatief is kiezen voor Ardex beton finish. Hierbij wordt een formica keukenaanrecht bedekt met 3 lagen Ardex (beton) finish.

Ook hier start je door het aanrecht eerst af te schuren en je spatwand af te plakken.

Vervolgens kan je het aanrecht bedekken met een eerste laag Ardex finish. Na het uitharden (24 à 36u.) kan je met een harde korrel de eerste laag afschuren.

Zorg ervoor dat het stof verwijderd is en breng een tweede laag aan.

Opnieuw afschuren en opnieuw het stof verwijderen en tot slot een derde laag aanbrengen.

Tot slot nog een betonsealer aanbrengen, eventueel ook in meerdere lagen, zodat het beton geen water doorlaat.

Het mooie aan dit alternatief is dat je de rondingen van je oude aanrecht behoudt. Zo krijgt het robuuste beton toch iets speels!

Het laatste alternatief is om simpelweg een vakman te raadplegen die jou kan helpen en die jouw nieuw aanrecht kan komen installeren. Gemakkelijk én snel!

01/07/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
FOTOREPORTAGE – Dus jij denkt dat je klein woont?
Volgende artikel
Je eigen woning bouwen? Met deze 7 tips houd je het betaalbaar