Doe Het Zelf

DIY lamp: leer zelf een designlamp maken

Deze prachtige ombre-hanglamp hangt beeldig boven de keukentafel en geeft je interieur iets bijzonder. Wil jij ook zo’n prachtige design lamp boven jouw keukentafel? Leer dan zelf deze lamp maken.

Wat heb je nodig om deze lamp zelf te maken?

  • Een bolle 8 inch hanglamp (bijvoorbeeld van IKEA)
  • Glasverfspray in 2 kleuren (ondoorzichtige metallic lak & doorzichtige glas lak)
  • Ontsmettingsalcohol
  • Katoenen doeken
  • Papieren zakdoekjes
  • Kleine mengkom
  • Schilderstape
  • Schaar
  • Liniaal

Voor je aan de slag gaat

Stap 1: Maak de glazen bol schoon: wrijf met de katoenendoek en de ontsmettingsalcohol over de hanglamp.

Stap 2: Haal het snoer van de hanglamp en zet de glazen bol op zijn platte kant. Meet met het liniaal 4 centimeter vanaf het oppervlak met je liniaal.

Stap 3: Breng met de schilderstape markeringen aan op deze hoogte. Dit zal je leidraad zijn tijdens het schilderen en voorkomen dat de verf uitloopt.

Stap 4: Leg papieren zakdoekjes in de mengkom en plaats de glazen bol (voorzichtig) in de kom. Let op: plaats de platte zijde (de kant van het snoer) naar boven!

DIY lamp: realisatie van jouw ombre lamp

Stap 5: Ga aan de slag met de metallic lak in de champagnekleur. Breng een licht laagje aan rondom de glazen hanglamp. Werk telkens verder omhoog vanaf jouw markering. Schuif telkens met ongeveer 2 centimeter op.

Stap 6: Doe dit tot je in het totaal vier lagen verf hebt. Let op: wacht telkens voldoende lang (tot de vorige laag droog is) voor je verder gaat met sprayen. Als de laatste laag niet meer doorzichtig is, kan je verder gaan (een interval van ongeveer 45 minuten).

Stap 7: Neem nu de doorzichtige glas lak in de roze kleur. Begin iets boven de markering die je aanbracht met schilderstape. Ga hetzelfde te werk als met de champagnekleur, telkens laagje per laagje en schuif beetje per beetje op.

Stap 8: Wacht tot alle laagjes droog zijn en verwijder de schilderstape. Blijven er lichte vlekjes over waar de schilderstape zich bevond? Werk deze oneffenheden weg door een beetje verf op je vinger te doen.

Gouden tip: om een prachtig ombre-effect te verkrijgen test je best je geduld! Ga langzaam te werk en maak mooie lichte lagen. Door de kleur lichtjes op te bouwen krijg je een prachtig en subtiel effect!

Meer ideeën om zelf een ombre-lamp te maken:

Foto’s & inspiratie: Design love fest

 

22/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kleine tuin beu? Ga voor een grote gemeenschappelijke tuin!
Volgende artikel
Sleutel-op-de-deur bouwen: de familie Torisaen uit Meise getuigt