Doe Het Zelf

DIY – Een fontein kopen en plaatsen

Een fonteintje is een decoratief accessoire dat een frisse en serene uitstraling geeft aan jouw tuin of terras. Bij het plaatsen van een fontein moet je rekening houden met bepaalde aspecten. iWonen geeft raad.

1. De juiste plaatsing van de fontein

 • Het eerste waarover je moet nadenken bij het installeren van een tuinfontein is de juiste plaatsing. Of jouw fontein nu in de tuin, op het terras of op een koertje zal staan, je moet de afmetingen van de ruimte zorgvuldig opmeten en een fonteintje kiezen dat niet te groot en niet te klein is.
 • Zorg vervolgens dat het fonteintje past in het geheel. Het is belangrijk dat de fontein mooi tot haar recht komt in de natuurlijke omgeving. Kies bij voorkeur ook een plek niet te dicht bij bomen, zodat er minder bladeren en vuil in de fontein vallen.

2. Voorzie een aansluiting

 • Kijk na of er water beschikbaar is op de gekozen plek. Meestal moet je een buis voor watertoevoer aanleggen. Dit werk laat je best uitvoeren door een loodgieter, tenzij je zelf een goede klusjesman bent.
 • Je moet ook een elektrische aansluiting voorzien voor de pomp van de fontein en eventuele verlichting. Daarom moet je een ondergrondse kabel trekken vanuit de schakelkast van jouw woning. Voor een optimale veiligheid, moet je de elektrische installatie isoleren. Bij twijfels, raadpleeg je best een elektricien.
 • Sommige fonteinen werken in een gesloten circuit, waardoor je de werken voor een aansluiting kan vermijden. Informeer bij jouw doe-het-zelfzaak.

3. Fontein kopen

Steen, beton, aardewerk, keramiek, brons, gietijzer: vandaag de dag vind je fonteinen in alle modellen en materialen. Sommige fonteinen zijn uitgerust met een decoratief standbeeld, anderen zijn dan weer uitgevoerd in een sobere stijl. Aan jou de keuze.

4. Fontein plaatsen

De meeste fonteinen worden geleverd met een kit met alle nodige aansluitingen en accessoires om zelf de fontein te plaatsen.

 • Pak de fontein uit en lees aandachtig de gebruiksaanwijzing.
 • Voor je de fontein plaatst, ga je even na of de bodem volledig vlak is. Als dit niet het geval is, maak je de ondergrond mooi egaal met een spade, je brengt een laag zand aan, stampt de grond aan en controleert het niveau.
 • Plaats de sokkel van jouw fontein op het vlakke oppervlak en maak indien nodig openingen dicht met cement.
 • Monteer de fontein volgens de gebruiksaanwijzing en bevestig de fontein op de sokkel. Een gedetailleerde beschrijving van de montage maakt deze stap gemakkelijker.
 • Sluit de waterpomp aan op de onderkant van het waterbassin en op de waterkolom van de fontein.
 • Wanneer je klaar bent met de installatie, kan je de fontein testen. Vul het bassin met water tot op enkele centimeters van de rand en controleer of ze waterdicht is.
 • Tip: vorst kan de fontein beschadigen. Bescherm de fontein tegen de koude door de buizen en het bassin leeg te laten lopen aan het begin van de winter.

 

25/07/2012

Vragen en opmerkingen

AV
Alfons Verheijden

Beste,
Ik zou een fontein willen voor mijn tuin, een gesloten circuit
Kunt mij advies geven, modellen, prijs, plaatsing levering condities
Met vriendelijke groeten
A.Verheijden
Stekene 9190

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Alfons,

  Er zijn heel wat modellen fonteinen op de markt in allerlei prijscategorieën. De condities hangen heel erg af van de leverancier en vakman die je kiest. Om je alvast op weg te helpen in je zoektocht, raden wij je de website van bouwplatform Offrea aan. Dankzij Offrea kun jij gratis en vrijblijvend tot wel drie offertes ontvangen voor verschillende verbouwingswerken. Jij kunt op die manier dus gemakkelijk verschillende vakmannen vergelijken die voor jouw fontein willen zorgen. Klik hier om eens een kijkje te nemen bij Offrea.

  Veel succes gewenst!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Sleutel-op-de-deur van A tot Z: buitenschrijnwerk
Volgende artikel
DIY – maak wijnglas herkenners met bordverf