Doe Het Zelf

De open haard reinigen in 4 stappen

open haard

De koudste maanden van het jaar vragen om gezellige warmte in huis. Als je thuis over een open haard beschikt, is het moment nu aangebroken om er dubbel en dik van te genieten (inclusief goed boek en glas rode wijn, om het clichébeeld maar even boven te halen). Maar elk voordeel heb z’n nadeel, om het met de woorden van Johan Cruijff te zeggen. Zo’n open haard moet je namelijk ook reinigen en onderhouden, want anders blijft hij niet goed ‘trekken’. Hoe je dat aanpakt? Vier handige tips!

1.      Wees niet bang van een laagje as

Je eerste reflex is om al die assen onderin de open haard snel te verwijderen, want je wil je woning graag schoon houden. Toch is het raadzaam om niet álle assen weg te halen. Een dun laagje op de onderkant van de open haard werkt isolerend en beschermt de vloer zo tegen extreme hitte. Bovendien krijg je daardoor het haardvuur de volgende keer makkelijker aangewakkerd.

open haard

2.      Stofzuig de stenen

Zit jouw open haard ingekapseld in een bakstenen schoorsteenmantel? Dan is de kans groot dat de bakstenen onder en naast de haard mettertijd zwart gaan kleuren door het roet. Dat vermijd je door de stenen regelmatig stofvrij te maken met de stofzuiger of met een vochtige doek. Hoe vaker je het doet, hoe minder hardnekkig het roet zich zal vasthechten aan het stenen oppervlak.

3.      Reinig de ruit van de open haard

De glaswand van je open haard krijgt het zwaar te verduren: het open haardroet hecht er zich makkelijk aan vast. Ook hier is regelmatig reinigen de boodschap.

  • Gebruik geen schuurspons of schuurmiddel; dat maakt krassen op de ruit.
  • Gebruik degelijk brandhout en zorg voor een goede ‘trek’ in de open haard; dat vermindert de kans op roetvorming.
  • Reinig de glaswand met een microvezeldoekje en eventueel wat alcoholvrije glasreiniger.
  • Ga hardnekkige vlekken te lijf met licht vochtig krantenpapier gedrenkt in een beetje roet. Schrobben maar!

4.      Jaarlijks onderhoud van je open haard

Als je je open haard elke winter intensief gebruikt, check je het best elk jaar of de onderdelen nog ‘good to go’ zijn. Haal de brandplaten en het haardrooster eruit en controleer ze op beschadigingen. Om de paar jaar moet je ook je schoorsteen laten vegen om je open haard optimaal te doen werken.

 

 

19/11/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Thermostaatkraan plus een thermostaat: een droomhuwelijk
Volgende artikel
Wat is de impact van kleuren in ouderenzorg en onderwijs?