Doe Het Zelf

Dakkapel plaatsen: waarop letten?

Een dakkapel is de ideale manier om een extra kamer te creëren op je zolder. Je schept er de nodige ruimte en lichtinval mee en je gevel krijgt er ook meteen een bijzonder uitstraling door. Bovendien vormt het een meerwaarde voor je huis en een interessante investering.

Bouwvergunning en technische vereisten

De meeste dakkapellen worden aan de voorkant van de woning geplaatst, maar aan de zijkant is ook een optie. Het is belangrijk dat je vooraf bij je gemeente controleert of je een bouwvergunning nodig hebt. Doorgaans is dat het geval. Ga ook na met welke specifieke technische eisen je rekening moet houden. Doe daarvoor een beroep op specialisten (architect, aannemer,…).

Dakkapel: prefab of ter plaatse installeren

Dakkapellen kunnen prefab worden aangeleverd of ter plaatse worden geïnstalleerd. Heel wat mensen kiezen nog altijd voor houten dakkapellen. Ze bestaan uit een houten draagconstructie en een houten kozijn. De buitenkant wordt een dakkapel meestal bekleed met een houten of kunststof bekledingsmateriaal. Het is ook belangrijk om de zijwanden en het dak voldoende te isoleren. De afwerking op het dak kan je zelf kiezen, net zoals de afmetingen van je dakkapel.

Dakuitsparing maken en stabiliteit

Bij het maken van de dakuitsparing is het belangrijk dat je de breedte afstemt op de breedte van de pannen. De stabiliteit is een van de voornaamste aandachtspunten bij het plaatsen van een draagconstructie, zeker omdat er ook nog eens een (groot) raam wordt geplaatst. De stabiliteit wordt verzekerd door de draagconstructie.

Dakkapel: afwerking

Nadat je de kozijnen, stijlen end dakbalken hebt geplaats kan je de buitenkant afwerken. Tussen isolatie en de gevelbekleding moet je een spouw van ongeveer 25 tot 30 mm voorzien. Zorg er ook voor dat de gevel geen vocht doorlaat. Zodra de buitenkant is afgewerkt, kan je aan het interieur beginnen. Je kan de kamer met de dakkapel voor allerlei doeleinde gebruiken: als logeerkamer, extra slaapkamer maar ook als speel- of hobbyruimte.

08/07/2013

Vragen en opmerkingen

BN
Bilal nouf

Mooi Dakkappel welke bedrijf kan dit voor me het laten doen, kunt u mij diverse adressen e-mailen naar e-mail adres bilalnouf@live.nl

  HI
  Hanne Inspirerend Wonen

  Dag Bilal,

  Als je in België woont, raad ik je de website van online bouwplatform Offrea aan. Via Offrea kom jij gratis en vrijblijvend in contact met tot wel drie bouwbedrijven die je een offerte aanbieden voor een dakkapel. Je vindt er dus ongetwijfeld alle informatie die je nodig hebt én een firma die de dakkapel(len) voor jou komt bouwen.

  Woon je in Nederland, ga je beter eens langs bij renovatiebedrijven en dakwerkers in je buurt. Die bieden je ongetwijfeld met veel plezier meer informatie en een offerte aan.

  Veel succes!

  Met inspirerende groet,

  Hanne
  Inspirerend Wonen

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Wettelijk samenwonen populairder dan huwelijk
Volgende artikel
Wonen in het koninklijk paleis in Brussel: een bereikbare droom?