Doe Het Zelf

Buiten de was ophangen? Een wasdraad plaatsen doe je zo!

De lente is bijna een maand aan de gang en dat is ideaal om jouw was buiten te laten drogen. Zo kan je namelijk niet enkel besparen op jouw energierekening, jouw was krijgt ook nog eens een heerlijk frisse geur! Je wil buiten de was ophangen, maar wat heb je hiervoor nodig? Een vaste waslijn buiten… en een wasdraad plaatsen doe je zo!

Een wasdraad plaatsen in vijf stappen

We leggen in vijf eenvoudige stappen uit hoe je twee stevig ingebetonneerde waspalen plaatst. Hiertussen kan je vervolgens een waslijn spannen.

  • Stap een. Steek de graszoden los op de plaats waar de twee palen komen te staan en graaf putten van een halve meter diep. Het gras leg je best even opzij, want je kan het later nog recupereren voor het herstellen van het gras.
  • Stap twee. Boor een gaatje in de onderkant van beide palen, zodat je ze extra stevig zal verankeren in het beton. Leg ook een steen op de bodem van de put om de paal meer stevigheid te bieden.
  • Stap drie. Zorg ervoor dat de palen loodrecht staan, door ze met voorlopige steunpalen te verstevigen.
  • Stap vier. Vervolgens giet je beton in beide gaten, voorgemengd beton is voor deze toepassing heel handig (je vindt voorgemengd beton bij jouw doe-het-zelfzaak). Stort beton in de put en giet er de juiste hoeveelheid water over, zoals staat aangegeven op de verpakking. Blijf met je beton een stuk onder het maaiveld, want op die manier kan je het bovenste deel van de putten afwerken met de uitgestoken graszoden en merk je van het beton niets meer.
  • Stap vijf. Al na twintig minuten is het beton voldoende uitgehard om de steunpalen weg te nemen. De volgende dag kan je al was ophangen!

Een waslijn plaatsen: tips

  • Naast de klassieke wasdraad, kan je ook kiezen voor een wasmolen. Zo’n droogmolen is opvallender dan een waslijn, maar qua gebruiksgemak zijn beide toepassingen gelijkwaardig.
  • Kies je voor een strakke waslijn, dan kies je best droogdraden met een mantel van plastiek.
  • Drooglijnen hebben een maximum lengte van 22 meter.
  • Heb je weinig plaats in de tuin? Ook dan kan je een uitrekbare waslijn of een oprolbare waslijn plaatsen en de draden na gebruik netjes oprollen.
30/04/2012

Vragen en opmerkingen

M
martin

wie hangt dewas wel is buiten

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Huis verbouwen? Alles over de stedenbouwkundige vergunning
Volgende artikel
Spaarrekeningen en roerende voorheffing 2012