Doe Het Zelf

Behangpapier verwijderen, makkelijke klus!

Ben je helemaal uitgekeken op dat oude, gedemodeerde of beschadigde behangpapier op jouw muren? Dan is het hoog tijd om het behang te verwijderen! In enkele stappen kan je zelf behangpapier verwijderen

Zelf behangpapier verwijderen

Behanglijm, zoals Perfax behanglijm van Henkel, wordt tegenwoordig gemaakt om zo goed en zo lang mogelijk te houden. Hierdoor wordt behangpapier verwijderen al eens een lang en lastig karwei. Met deze methode kan je gemakkelijk oud behang verwijderen.

Wat heb je nodig?

 • Een spatel
 • Plaklint
 • Gereedschapskist
 • Een trapladder (om in de hoogte te werken)
 • Een plastiek zeil om jouw vloer te beschermen
 • Een behangperforator of een schuurmachine met grof schuurpapier
 • Afhankelijk van de methode die je gebruikt:
  • 1. Warm water en een spons
  • 2. Een stoommachine om behangpapier te verwijderen
  • 3. Een behangvreter of een aangepast product om behang los te weken.

Je vindt al dit materiaal in jouw doe-het-zelfzaak.

Hoe behangpapier verwijderen?

Stap 1. Om jouw veiligheid te garanderen, schakel je de elektriciteit uit in de kamer waar je werkt. Om jouw elektrische apparaten te kunnen gebruiken, werk je beter met een verlengkabel vanuit een andere kamer.

Stap 2. Gebruik een gereedschapskist en verwijder de stopcontacten, lichtschakelaars, haakjes, spijkers, schroeven, draden, enz. Om de elektrische draden niet nat te maken tijdens het verwijderen van het behangpapier, bevestig je best domino’s aan het uiteinde van elke draad en wikkel je deze in plastiek .

Stap 3. Leg de plastiek op de vloer en maak deze vast met plaklint.

Stap 4. Perforeer of schuur het oude behangpapier af met jouw behangperforator of schuurmachine. Zo maak je kleine gaatjes in het behang en zal de behangvreter of het warm water helemaal in het papier dringen. Op die manier lost de lijm op en komt het papier makkelijker los.

Stap 5. Het maakt niet uit welke techniek je kiest, we raden aan om strook per strook te werk te gaan. Zo zal het warm water of de behangvreter niet opdrogen.

 • Werk je met een behangvreter, breng het product dan aan volgens de gebruiksaanwijzing op een strook behangpapier en laat het vijftien minuten intrekken.
 • Werk je met warm water, breng dan warm water aan op een strook met een spons en wacht niet langer om het behang te verwijderen.
 • Werk je met een stoommachine, dan begin je met de gebruiksaanwijzing van de machine goed door te nemen voor je ze over de eerste strook laat glijden.

Stap 6. Als het product goed in de eerste strook getrokken is, kan je deze aftrekken. Hiervoor gebruik je de spatel. Houd deze in een hand, licht gebogen naar het behang toe en laat hem onder het behangpapier glijden zonder de muur te beschadigen. Verplaats de spatel vervolgens horizontaal en maak het papier los met jouw andere hand. Als je een moeilijke zone tegenkomt, kan je het papier wat bijschuren en opnieuw nat maken, waarna je gewoon verdergaat.

Stap 7. Wanneer de eerste strook verwijderd is, begin je opnieuw volgens dezelfde methode met de andere stroken.

Stap 8. Was vervolgens jouw muren met proper water om de laatste restjes lijm te verwijderen. Daarna maak je de muur klaar om deze opnieuw te behangen of te schilderen nadat je de gaatjes en barstjes hebt opgevuld.

25/05/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Focus op binnenschrijnwerk
Volgende artikel
Wonen in landelijke stijl