Doe Het Zelf

Afvoer ontstoppen: tips & advies

Voor het ontstoppen van een afvoer, grijpen heel wat mensen meteen naar een chemisch ontstoppingsmiddel. Een logische reflex, maar het kan ook anders. Een afvoer ontstoppen kan je zelf doen, zonder chemische producten te gebruiken. Ontdek hier hoe!

Een ontstopper gebruiken

Een verstopte afvoer wordt meestal veroorzaakt door vuil dat zich in de sifon ophoopt. Probeer hem eerst met een ontstopper (zuignap) te verwijderen. Zorg ervoor dat er een beetje water in de wasbak staat en plaats de ontstopper op het afvoerputje. Maak pompende bewegingen zonder de zuignap los te maken. Op die zal het vuil loskomen.

Afvoer ontstoppen: sifon leegmaken

Als een ontstopper geen soelaas biedt, moet je de sifon manueel leegmaken. De sifon draai je met een waterpomptang los en zo kan je hem volledig leegmaken. Verwijder al het vuil en maak de afvoerbuis tussen de sifon en het afvoerputje schoon. Daarna sluit je de sifon weer aan en controleer je of het water weer door de afvoer loopt.

Afvoerleiding proper maken

Als de afvoer nog altijd verstopt is, moet je de afvoerleiding proper maken. Gebruik een ontstoppingsveer om de afvoerleiding proper te maken. Controleer daarna of het water vlot wegvloeit in de wasbak. Is het probleem nog altijd niet opgelost? Gebruik dan een chemisch ontstoppingsmiddel om het euvel te verhelpen.

30/05/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Bulo blaast 50 kaarsjes uit, dat vieren ze met “O Mr. President”
Volgende artikel
Onze barbecuegewoontes onder de loep