Doe Het Zelf

Afval sorteren = goed recycleren

Afval sorteren moet voor iedereen een reflex zijn. Sorteren, het is een eenvoudig gebaar maar essentieel voor het behoud van ons milieu!

Het belang van recyclage

Glazen of plastieken flessen, bokalen, kartonnen dozen, papieren zakken, conservenblikken, blikjes,… de huishoudverpakkingen zijn een integraal deel van ons dagelijks leven. Ze zijn heel nuttig want ze beschermen onze producten en zorgen dat we ze langer kunnen bewaren. Maar wat gebeurt er met de verpakkingen wanneer ze leeg zijn?

Om te vermijden dat verpakkingen gewoon huisvuil worden bestaan er verschillende oplossingen: preventie (minder verpakkingen gebruiken om de hoeveelheid huisvuil te verminderen voor ze gesorteerd en gerecycleerd worden), hergebruik (herbruikbare verpakkingen opnieuw gebruiken) en recyclage (voor verpakkingen en afval die niet herbruikt kunnen worden).

Tegenwoordig worden de meeste verpakkingen gesorteerd en komen ze terug in onze economie. Dankzij recyclage worden de verpakkingen van vandaag het speelgoed, de kleding of de verpakkingen van morgen!

Het belang van afval sorteren

Om papier, plastieken flessen, metaalverpakkingen of glas te recycleren is het heel belangrijk om de verpakkingen reeds bij jou thuis te sorteren. Dit sorteren betekent dat je het afval sorteert op basis van hun oorsprong en hun componenten.

Hoe moet je vuilnis sorteren?

PMD

PMD zijn flessen en Plastiek (dranken, onderhoud, wasproduct, shampoo, enz.), Metaalverpakkingen (blikjes, conserveblikken, spuitbussen, kroonkurken, enz.) en Drankkartons (melkbussen, enz.).

Al het PMD afval moet in de blauwe vuilzak die hiervoor voorzien is, en de verpakkingen moeten leeg zijn zonder voedingsresten.

Let op: het is verboden om andere verpakkingen en plastieken voorwerpen, zoals yoghurtpotjes, botervlootjes, ijsdozen, plastieken zakken, enz. in deze zak te werpen. Aluminiumfolie is ook verboden!

Papier en karton

Tot papier en karton behoren kranten, magazines, reclamebrochures en alle verpakkingen zoals cornflakes dozen, rijstdozen, dozen van waspoeder, enz.

Papier moet gesorteerd worden voor het wordt opgehaald. Je kan het in een kartonnen doos zetten of bij elkaar binden.

Je mag geen vuil papier, geplastificeerd papier, behangpapier, ringkaften en aluminiumfolie bij het papier gooien.

Glas

Onder glas vallen alle glazen flessen en bokalen.

Glas moet naar de glascontainer of in vuilbakken die hiervoor voorzien zijn. In de glascontainer moet het glas gesorteerd worden volgens kleur: groene containers voor gekleurd glas en witte containers voor kleurloos glas. Let op, de glazen verpakkingen moeten leeg zijn, geen voedingsresten bevatten en het deksel of de stop mag je niet mee in de glascontainer werpen.

Het is verboden om voorwerpen uit porselein, keramiek, aardewerk of kristal in de glascontainer te werpen. Ook kopjes, glazen, vazen, ruiten, spiegels, lampen of TL-lampen mogen niet in de glascontainer.

Grof huisvuil

Alle voorwerpen die te groot of te zwaar zijn en niet in een reglementaire vuilzak passen, behoren tot het grof huisvuil. Dit wordt niet wekelijks opgehaald door de vuilkar. Het gaat bijvoorbeeld om meubels, vast tapijt, matrassen, stoelen, ijskasten, televisietoestellen, enz. Deze voorwerpen moet je naar het containerpark brengen.

Bron: Festplus

 

03/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De baksteenprijzen onder de loep
Volgende artikel
Een kinderkamer inrichten: een stoere jongenskamer