Doe Het Zelf

Zelf een afdak maken voor fietsen en meubels

Wil je fietsen of tuinmeubels op een handige en compacte manier stockeren? Dan is een afdak maken de ideale oplossing. Het houdt je tuinmeubelen tijdens regenachtige dagen droog zodat ze langer meegaan. Het is gemakkelijk om een afdak voor fietsen en meubels zelf aan de zij- of achtergevel van je huis te installeren. En het neemt heel wat minder plaats in dan een tuinhuis.

Wat heb je nodig om een afdak te maken?

Al dit materiaal vind je bij jouw doe-het-zelfzaak.

Om te beginnen is het belangrijk dat je hout gebruikt dat vochtbestendig is. Je kan hout kopen en het zelf met een vochtwerend middel behandelen, maar het is gemakkelijker om geïmpregneerd hout te kopen dat je meteen kan gebruiken. Zo bezorg je jezelf geen extra werk en ben je er zeker van dat het resultaat perfect is.

Zelf je afdak maken? Gebruik het onderstaande stappenplan als leidraad.

Hoe plaats je het afdak?

  • Stap 1: Houten palen op maat zagen

De palen zaag je aan één zijde schuin af. Voorzie twee keer een verloop van 2,5 cm. Zorg ervoor dat de afgeschuinde vlakken evenwijdig aan elkaar lopen. Ook de zijsteunen voor het dak zaag je aan beide kanten schuin af. In de twee zijdelingse daksteunen (links en rechts) moet je aan het uiteinde van één zijde een blokje hout verwijderen van 6,5 cm lang bij 2,5 cm hoog maken. Zo verkrijg je een ‘lip’ waarmee je de zijsteun in stap 2 aan de palen bevestigt.

  • Stap 2: Het frame maken voor je afdak

Begin met de linkerkant van het frame en plaats een achterste en een voorste paal op een vlakke ondergrond. De afstand tussen deze twee palen bedraagt 38,5 cm. Met een zijsteun bevestig je de palen bovenaan aan elkaar. Zorg ervoor dat de inkeping naar achteren wijst. Zet de zijsteun met 1 schroef aan beide palen vast, maar draai ze nog niet volledig aan.

Verbind de palen halverwege met een dwarslat (25 x 40 mm). Draai ook hier de schroeven nog niet helemaal vast. Controleer met de winkelhaak of de dwarslat haaks staat en zorg ervoor dat de afstand tussen de voorste en achterste paal overal dezelfde is. Daarna kan je alle schroeven vastdraaien en de daksteun met nog 2 extra schroeven vastzetten. Op dezelfde manier maak je de rechterkant van het frame dat het spiegelbeeld vormt van de linkerkant. Verwijder aan beide uiteinden van de achterste daksteun een blokje hout zodat de lat aan twee kanten een ‘lip’ krijgt.

Een lip is een dun uitstekend stukje hout aan het uiteinde en om dat te verkrijgen moet je (ook aan het uiteinde) een ‘blokje’ hout (in de vorm van een rechthoekige kubus) verwijderen.

  • Stap 3: Frame en daksteun verbinden

Verbind de zijkanten van het frame met behulp van de achterste daksteun. De lip van de achterste daksteun valt in de inkepingen van de zijsteunen van het dak. Schroef de achterste daksteun aan het frame vast. Monteer nu de achterste dwarslat, op dezelfde hoogte als de dwarslatten op de zijkanten. Bevestig de voorste daksteun tussen de zijsteunen en schroef ze tegen de voorste palen vast.

  • Stap 4: Dak bevestigen

Leg het dak (gebruik hiervoor een mdf-plaat) op het frame en zorg ervoor dat het aan beide kanten evenveel buiten het frame uitsteekt. Bevestig de plaat met korte schroeven aan het frame en bekleed het dak met een zelfklevende dakrol. Gebruik asfaltnagels om de dakrol vast te zetten. Graaf de poten tot 20 cm in en zet het geheel aan de muur vast met schroeven en pluggen. Maak de kier tussen de muur en het afdak dicht met behulp van afdichtingsilicone.

23/08/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Soorten trappen, van steektrap tot zwevende trappen
Volgende artikel
Natuursteen onderhoud voor de badkamer