Doe Het Zelf

3 tips voor het onderhoud van je kettingzaag

Het onderhoud van je tuin is een vaak een jaarlijkse routine, zo zou ook het onderhoud van je gereedschap moeten zijn. Een tijdig onderhoud van je kettingzaag zal de levensduur en de gebruikservaring aanzienlijk verhogen. Zowel goedkopere als duurdere kettingzagen hebben regelmatig een goed onderhoud nodig. Ontdek dankzij de volgende 3 tips hoe je zelf eenvoudig enkele zaken kan nagaan:

1. Controleer de spanning van je kettingzaag

Een eerste tip voor een goed onderhoud is de juiste spanning van je ketting. Controleer dus regelmatig of de ketting  de juiste spanning heeft. Let op: zowel een te slappe ketting als een te strakke ketting kan een nefaste invloed hebben op de levensduur van je kettingzaag. Enerzijds kan een te slappe ketting het zaagblad beschadigen of voor verwondingen zorgen, iets wat je uiteraard wil vermijden. Anderzijds veroorzaakt een te strakke ketting een vroegtijdige slijtage van je zaagblad.

Maar hoe verzeker je nu de juiste spanning? Controleer of de ketting niet begint te hangen aan de onderkant van het zaagblad en de ketting moet nog steeds gemakkelijk met de hand rond te krijgen zijn. In deze situatie is de spanning van uw ketting correct.

2. Je kettingzaag correct aanscherpen

Een tweede tip voor een correct onderhoud van je kettingzaag is de scherpte van je ketting. Zorg ervoor dat je ketting op tijd en stond wordt aangescherpt. Zo blijf je steeds nauwkeurig en vooral veilig werken. Het aanscherpen van de ketting gebeurt doorgaans met een vijl die voorzien is van een houder. Op deze manier slijp je steeds onder de juiste hoek. Enkel onder de juiste hoek wordt je ketting op een goede manier aangescherpt.

3. Reinig je toestel na elk gebruik

Tot slot reinig je een kettingzaag best na elk gebruik. Wrijf je zaagblad en ketting goed af en smeer ze daarna met olie in. Zo voorkom je snelle roestvorming, wat de levensduur van uw toestel uiteraard ten goede komt.

 

 

08/08/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Retro stijl in je slaapkamer met kleine accenten
Volgende artikel
Cadeautips: originele kindergeschenken en cadeau ideeën