Solderen laat je toe om onderdelen terug aan elkaar te zetten door middel van een bepaalde metaallegering. Dit klusje kan je mits wat oefening zelf perfect uitvoeren. Lees hier hoe je zelf aan de slag kan gaan.

Wat is solderen?

Solderen is zoals eerder vermeld een techniek om onderdelen terug aan elkaar te hechten door middel van een metaallegering. Deze legering wordt gesmolten en vloeit vervolgens tussen de verbinding. Zo komt er opnieuw een hechting tussen de twee voorwerpen tot stand. Tijdens het solderen treedt er ook oxidatie op. Dit wordt tegengegaan door een specifiek vloeimiddel. De legering of soldeersel kan verscheidene vormen aannemen. Afhankelijk van de onderdelen kan dit een draad, korrel, poeder of pasta aannemen.

Waar wat is het verschil dan tussen solderen en lassen? Het voornaamste verschil is de gebruikte temperatuur. Tijdens het lassen loopt de temperatuur zo hoog op dat zelfs het metaal langs de lasnaad van het werkstuk zelf ook vloeibaar wordt.

Wat heb je nodig om te solderen?

Zelf solderen vereist niet veel gesofisticeerde materialen. Zo heb je slechts de volgende tools nodig om zelf aan de slag te gaan:

  • Soldeerbout, -brander of -pistool (hangt af van soldeermethode)
  • Soldeervloeimiddel (flux)
  • Soldeermaterie (pasta, draad, poeder…)
  • Werkhandschoenen
  • Veiligheidsbril

Zelf solderen: Hoe begin je eraan?

1. Start alvast met het verwijderen van vuil, verf of vetplekken. Wanneer je gaat solderen op een vuile ondergrond, zal dit de hechting bemoeilijken.

Hoe soldeer je zelf

2. Schuur vervolgens de stukken die je wenst te verbinden goed op en verwijder bramen.

3. Breng hierna het soldeervloeimiddel aan. Zo voorkom je oxides en zal de legering beter tussen de verbinding lopen en op deze manier beter hechten. Merk op dat voor elk soort metaal een andere vloeistof wordt gebruikt. Bepaalde metalen (zoals roestvrij staal) vereisen een agressiever middel dan andere metalen. Stem de vloeistof dus af op het materiaal dat je gebruikt. Het vloeimiddel voor kleine soldeerklussen is vaak al verwerkt in de soldeerdraad. Grote verbindingen solderen vereisen altijd extra vloeimiddel.

4. Verhit vervolgens het soldeersel en laat het tussen de verbinding lopen. Haal de soldeerbout pas weg van zodra de verbinding is volgelopen.

5. Nu laat je de nieuwe hechting afkoelen. Koel ze niet af met water of andere vloeistoffen. Dit beschadigt de kwaliteit van de legering.

6. Eens de soldeerbout of -pistool is afgekoeld reinig je het met een vochtige doek (niet met schuurpapier of andere materialen)

Verschillende soldeertechnieken mogelijk

Het bovenstaand stappenplan is gebaseerd op de techniek van zacht solderen. Er bestaan immers nog een tal aan andere technieken (zoals bijvoorbeeld hard solderen). Hard solderen wordt meer gebruikt voor zware belastingen. Denk maar aan de as van een machine. Het grootste verschil in werkwijze is de nodige hitte. Hard solderen verloopt onder hogere temperaturen dan bijvoorbeeld zacht solderen. Begin alvast te experimenteren met enkele kleine solderingen.