Bouw & Reno

Zuinig met gas: 5 tips voor energie besparen

Met stijgende energieprijzen, is het belangrijk om ons energieverbruik naar beneden te halen, zonder op warmtecomfort in te boeten en zonder fortuinen uit te geven aan dure energiebesparende toepassingen. Energievreters de kop indrukken, daar gaat het om. iWonen geeft enkele tips voor energiesparen tijdens de wintermaanden. Hoe kan je besparen op je gasverbruik?

Energie besparen? 5 essentiële tips

  • Tip 1. Ben jij zo iemand die weinig groenten op het vuur zet in veel water en zonder deksel? Dan ben je fout bezig! Tijdens het koken doe je er goed aan om een deksel op je kookpotten te zetten, zo gaat er minder energie verloren.
  • Tip 2. Sluit je gordijnen en deuren wanneer je verwarmt, zo beperk je de warmteverliezen. Zorg dat lange gordijnen niet voor de radiatoren hangen, want zo verwarm je de ruimte tussen de vensters en de gordijnen, maar niet de kamer zelf! Achter de radiatoren plaats je best radiatorfolie om de warmteverliezen door de buitenmuur zoveel mogelijk te beperken.
  • Tip 3. Draai de kamerthermostaat een graad lager, zo kan je aanzienlijk op verwarming besparen een blijft het binnen lekker warm. Hou de binnentemperatuur ook constant.
  • Tip 4. Bespaar op warm water! Hoe doe je dat? Door bijvoorbeeld onder de douche te gaan i.p.v. je bad te laten vollopen, door korter te douchen en de warmwaterkraan niet langer te laten lopen dan nodig is.
  • Tip 5. Laat je ketel van de centrale verwarming nakijken en zo optimaal mogelijk instellen. Vaak kan je het vermogen van de ketel of de CV-temperatuur een beetje lager schakelen zonder op warmtecomfort in te boeten. Als je nog een oude CV-ketel hebt staan, slokt die vaak veel energie op. Daarom kan het ook interessant zijn om je CV-ketel te vervangen door een recenter en energiezuiniger model, zoals een hogerendementsketel. Laat je nieuwe ketel zo dicht mogelijk bij de keuken of de badkamer plaatsen, zo voorkom je warmteverlies door te lange leidingen.
24/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een huurder zoeken: selectie of discriminatie?
Volgende artikel
De voordelen van verkoop op lijfrente