Bouw & Reno

Zolder verbouwen: hoe begin je eraan?

Eisen de kinderen een extra speelkamer? Wil je je eigen ruimte om tot rust te komen? Of heb je nood aan een grote logeerkamer? Er is altijd wel een goeie reden te vinden om je stoffige zolderkamer onder handen te nemen. Maar waar moet je op letten vooraleer je kunt beginnen?

1) Vlot bereikbaar?

Goed, je wil je zolder verbouwen. De eerste vraag die je je moet stellen: geraak ik wel op een gemakkelijke manier op mijn zolder? De meeste dakruimtes zijn enkel toegankelijk via een gammel uitklapbaar laddertrapje. Wie van zijn zolder een volwaardige leefruimte wil maken, moet dus eerst een comfortabele trap plaatsen. Dat vergt in de meeste woningen wel wat boorwerk omdat er een groter trapgat dient te worden voorzien.

 

2) Stevig genoeg?

Is je zolder wel voorzien op al dat extra gewicht? Bovendien moet ook het dak in orde zijn. Haal er voor deze werken zeker een specialist bij. Hij kan je perfect zeggen wat er moet gebeuren om veilig aan de slag te kunnen.

 

3) Isolatie?

Je kunt je zolder verbouwen, maar dan moet je ook rekening houden met isolatie. Je kunt langs de binnenzijde isoleren, tussen de kepers of dwars op de kepers, of je kunt langs de buitenzijde isoleren. Dat laatste heeft als voordeel dat je niet moet raken aan de bestaande binnenafwerking. En denk eraan: op een goed geïsoleerde zolder is het zelfs zonder verwarming nooit echt koud.

 

4) Licht en lucht?

Je zolder verbouwen, dan moet je zeker ook denken aan licht- en luchttoevoer! Word je zolder een slaapkamer, dan hoef je niet al te veel ramen te voorzien. Anders ligt het bij een zolder die een volwaardige leefruimte wordt: voorzie dan een raamoppervlak dat 10 à 12 procent van het vloeroppervlak bedraagt. Voorzie ook in luchttoevoer. Een goeie afvoer van vochtige lucht kan je veel miserie besparen, zoals schimmels en condensatie. Laat je goed adviseren.

 

5) Muren en vloer?

Een zolder verbouwen, dat is ook: de vaak onafgewerkte muren en vloeren aanpakken. Een snelle en relatief goedkope oplossing om je muren mooi gaaf te maken is door gipsplaten aan de muren te bevestigen. Als vloerbedekking kun je osb-platen gebruiken of tegels. Let wel: die kunnen door hun gewicht je zolder flink belasten. Als je je zoldervloer extra goed wil isoleren, laat de vloerbedekking dan zwevend plaatsen.

02/10/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een groot gezin? Bouw een groot huis!
Volgende artikel
Zelf een PVC vloer leggen