Bouw & Reno

Je verwarmingsinstallatie beschermen tegen winterweer

De vrieskoude heeft zijn intrede gedaan! De winter is het seizoen van mist, van regen, vrieskou, sneeuw… en soms ook van onaangename verrassingen voor de verwarmingsinstallatie! Hoe kom je de winter door en hou je het lekker warm in huis? De redactie van iWonen geeft enkele wintertips om je winter comfortabel en warm door te komen.

Wintertips

Energie besparen, comfort, veiligheid… je doet er goed aan om zorg te dragen voor je woning. Hier zijn enkele veiligheidstips om je verwarmingsinstallatie tegen winterse weersomstandigheden te beschermen…

Je verwarmingsinstallatie

Alle onderdelen van een verwarmingsinstallatie zien af tijdens vriesweer. Om ze tegen de winterkoude te beschermen, moet je de filters eenmaal per maand vervangen. Vraag jouw gasleverancier om jouw boiler en verwarmingstoestellen voor de winter te controleren. Als je radiatoren op warm water gebruikt, ontlucht je de radiatoren door de aftapkleppen lichtjes te openen en vervolgens opnieuw te sluiten wanneer het water uit de radiator loopt. Beschik je over een gashaard, dan doe je er goed aan om deze eveneens te laten nakijken. Check ook of je schoorsteen nog voldoende trekt.

Gesprongen leidingen voorkomen

Tijdens de winter kan ijsvorming gesprongen leidingen veroorzaken. Wanneer het water in de leidingen bevriest, neemt het volume toe, waardoor de leidingen en de teller kunnen springen. Isoleer dus jouw leidingen en de teller die zich buitenshuis of in onverwarmde ruimtes bevinden, tenminste als dit nog niet gebeurd is. Wanneer je op vakantie vertrekt, doe je er goed aan om je radiatoren niet volledig uit te schakelen, zodat het water binnenin niet kan bevriezen. Sluit het water af bij vriesweer en laat de leidingen leeglopen, zodat je er zeker van bent dat ze niet beschadigd worden bij vriesweer.

Verwijder sneeuw en ijs rond gastank en de teller

Sneeuw en ijs kunnen jouw gastank en de teller beschadigen of een vlotte werking van jouw gasinstallatie belemmeren. Verwijder dus de sneeuw en het ijs rond de gastank en de teller en vermijd dat de sneeuw ophoopt tegen de installatie. Maak ook jouw dakgoten leeg en snoei de bomen. Zo zullen er geen takken op de tank, gasflessen of de teller terecht komen.

 

14/12/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De vraagprijs van een woning onderhandelen
Volgende artikel
Wonen in Schaarbeek, een levendige gemeente