Bouw & Reno

Welke soorten dakbedekking zijn geschikt voor jouw huis?

soorten dakbedekking

Vroeger legde je ofwel dakpannen, ofwel leistenen op je dak. Verder dan dat gingen de mogelijkheden niet. Al dook er zo nu en dan wel iemand op die het in zijn hoofd haalde om voor een rieten dakbedekking te gaan. Maar dat had dan weer veel praktische nadelen, vooral in het beginstadium. Tegenwoordig zijn er veel meer soorten dakbedekking en kun je zelfs kiezen voor een groendak. We zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje.

Klassieke dakpannen

Dakpannen zijn nog altijd een klassieker. Ze worden gemaakt van klei of geperst beton. Stevig materiaal, dat ervoor zorgt dat dakpannen doorgaans een lange levensduur hebben. Een keramische dakpan (of kleidakpan) gaat makkelijk een heel mensenleven mee. Bovendien zijn dakpannen relatief makkelijk te plaatsen en ziet het geheel er altijd ordelijk uit. Logisch dus dat mensen al jarenlang voor dakpannen kiezen.

Dakbedekking met leisteensoorten dakbedekking

Leistenen hebben een gladdere en plattere look dan dakpannen en geven je dak daardoor een meer gestroomlijnde uitstraling. Ideaal voor wie houdt van een egale en strakke dakbedekking die er nét iets moderner uitziet dan de traditionele dakpannen. Je kunt kiezen voor natuurlijke leisteen – ‘the real thing’ – of voor kunstmatige leisteen. Die laatste is gemaakt van kunststof en dus in meer kleuren verkrijgbaar dan zijn natuurlijke variant.

Kunststof dakbedekking

Beschik je over een plat dak? Dan zijn dakpannen en leistenen uiteraard niet aan de orde. Vaak wordt een plat dak bedekt met kunststofmateriaal zoals pvc, epdm of bitumen (in de volksmond beter gekend als ‘roofing’). Elk materiaal heeft zo zijn eigen voor-en nadelen. Zo is pvc bijzonder brandveilig, maar minder duurzaam dan bitumen, en is een epdm-rubberfolie uitermate geschikt als onderlaag voor een groendak.

soorten dakbedekkingMilieuvriendelijke soorten dakbedekking: een groendak

Kiezen voor groene energie begint langzaam maar zeker een evidentie te worden. Ook een groendak behoort tegenwoordig tot de mogelijkheden om milieuvriendelijk te bouwen of te verbouwen. Dat houdt in dat je je (platte) dak bedekt met planten en gras, en er zo een echte daktuin van maakt. Al kan het ook iets bescheidener: een dakbedekking van sedumplantjes is ook al een groendak, hoewel je er niet over kunt lopen.

05/09/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Verwarmen met airco: een goed idee?
Volgende artikel
Gezonde lucht inademen dankzij verluchting in je badkamer