Bouw & Reno - Nieuwbouw

Wat is de beste leeftijd om te bouwen of een woning te kopen?

leeftijd bouwen

De Vlaming heeft een baksteen in de maag.  Is dit ook van toepassing op jonge mensen? Het is gebleken dat we vaker op latere leeftijd beginnen te bouwen. Waar vroeger de gemiddelde leeftijd rond de 25 lag, is dat tegenwoordig opgeschoven naar de 30. We belichten twee oorzaken van deze trend.  

Dáárom wachten we steeds langer om een woning te bouwen of te kopen

 

De gemiddelde leeftijd om aan bouwen of kopen te denken is opgeschoven. Daar zijn twee redenen voor: bouwen wordt duurder én we wachten langer om ons te settelen.

 

  1. Bouwen en kopen wordt duurder. Voor jonge koppels is het dan ook geen evidentie meer om te bouwen of een huis te kopen. Alles wordt duurder: bouwmaterialen, vaklui, bouwgronden en vastgoedprijzen.

Daarbovenop wordt de reglementering om een huis te bouwen ook strenger. Tussen nu en 2021 worden de energie- en ventilatiewaarden waar een huis aan moet voldoen steeds strenger.

 

Maar hoewel de prijzen stijgen, willen we niet inboeten aan levens- of woonkwaliteit. Een van de trends is dat we voor een compactere woning kiezen met een strakkere inrichting, waar verschillende ruimtes worden gecombineerd. (Zo wordt de keuken bijvoorbeeld vaker opgenomen in de leefruimte.)

 

  1. We settelen ons op latere leeftijd. Jonge twintigers geven er vandaag de voorkeur aan langer te studeren. Vaak wordt ook gewacht tot er wat carrière is gemaakt om financieel sterker in de schoenen te staan. En wie weet valt er intussen wel een erfenis in de schoot…

 

Trend in het wonen: ‘Framily’ housing

Kangoeroewonen is de woonsituatie waar grootouders, ouders en kinderen of jonge gezinnen samenwonen, elk op een andere verdieping of in een aparte vleugel van het huis. Een term of woonvorm die vandaag echter meer aan populariteit wint is ‘framily’, friends and family. Het idee van samenwonen blijft bestaan, maar dan niet louter met familie. Het kunnen ook vrienden zijn of bevriende koppels met kinderen. Er worden steeds vaker woonblokken of huizen gebouwd met gemeenschappelijke ruimtes, waar iedereen onder 1 dak woont.

15/05/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Is marmer in je interieur kitsch? Absoluut niet! Pimpen maar
Volgende artikel
Hoe was ik geschilderde muren af?