Bouw & Reno

Vocht in huis meten met een vochtmeter

Zowat een derde van de woningen in België krijgt wel eens te maken met vocht. Vaak wordt er door de bewoners van het huis weinig gedaan aan de vochtproblemen. Enerzijds zijn ze zelfs niet op de hoogte van die vochtproblemen, anderzijds worden ze afgeschrikt door de soms hoge prijs om het vocht te laten verwijderen.

Vocht aanpakken impliceert vaak ingrijpende werken zoals injecties in de muren en dergelijke, wat natuurlijk voor een hoge prijs zorgt. De hoge prijs voor het aanpakken van vocht is dus een zure appel waar je sowieso door moet. Vocht zelf ontdekken is daarentegen iets wat niet veel kost. Met behulp van een vochtmeter kan je makkelijk zien of je kampt met vocht in de woning of niet.

Relatieve luchtvochtigheid meten

Een vochtmeter doet veel meer dan je misschien op het eerste zicht zou denken. De vochtmeter, of hygrometer, zal je niet alleen de relatieve luchtvochtigheid kunnen aangeven, het zal bovendien ook kunnen meten of er vocht zit in bouwmaterialen, zoals hout. Dat is handig om bijvoorbeeld vocht te ontdekken op plaatsen die niet altijd zichtbaar zijn.

Een moderne vochtmeter kan ook temperatuur meten in andere substanties, zoals bouwmaterialen, vloeistoffen, voedingsmiddelen en gassen. Om maar te zeggen dat de vochtmeter heel wat meer is dan enkel vocht meten.

Vocht meten in bouwmaterialen

Denk niet dat je de vochtmeter slechts een keer zal gebruiken, en dat hij daarna nutteloos wordt. Je kan een hygrometer gebruiken in heel wat praktische situaties. Stel bijvoorbeeld dat je een nieuwe vloer in laminaat zal leggen. Deze vloer moet je natuurlijk op een droge ondergrond leggen. Indien je vocht na verloop van tijd bovenkomt, zullen de planken immers krom komen te liggen, waardoor je je werk opnieuw mag beginnen. Dit soort situaties is perfect te voorkomen door vooraf de vloer grondig te onderzoeken met je vochtmeter.

Wat kost nu zo’n vochtmeter? Om een deftig toestel in huis te hebben zal je om en bij de 250 € à 350 € euro moeten neertellen. Misschien veel geld op het eerste zicht, maar eigenlijk weinig geld indien je denkt aan alle kosten die vermeden kunnen worden door de vochtmeter.

07/01/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
De slaapkamertrends voor 2013
Volgende artikel
Interessante bouwpremies voor 2013