Bouw & Reno - Verwarming

Zes voordelen van een houtkachel: wanneer haal jij er een in huis?

zwarte brandende houtkachel in woonkamer

Tijdens die koude winterdagen die eraan komen binnen heerlijk knus en gezellig relaxen? Dat kan met een houtkachel! Jij warmt meteen op bij het sfeervolle vlammenspel en komt onmiddellijk tot rust dankzij het knetterende geluid. Benieuwd naar alle andere voordelen van een houtkachel? Lees dan snel verder.

# 1. Romantische knusse sfeer

Vuur, of dat nu een kampvuur of een haard is, zien we al snel als iets romantisch. Waarom? Volgens experts heeft dat te maken met de multisensoriële stimulatie ervan: we genieten ervan om ernaar de kijken, we houden van het knisperende geluid, we voelen de warmte op ons stralen … Daardoor genieten we echt van het moment, luisteren we aandachtig naar elkaars verhalen en verdrinken we langzaamaan in elkaars ogen. Hallo romantiek!

voeten van koppel bij houtkachel en hond op matje ervoor
Lekker gezellig genieten van je open haard, alleen of net met anderen!

# 2. Houtkachel als gezellige warmtebron

Wat de lekker warme vlammen doen voor de romantiek, doen ze ook voor vriendschap. Een houtkachel wekt gezelligheid op en schept een rustgevend gevoel. Even babbelen met de wildvreemde naast jou? Geen kat die het vreemd vindt. Serveer je er ook nog eens een heerlijk wijntje of een verrassende whisky bij, dan worden er pas echt vriendschappen gesmeed.

# 3. Warmte ook zonder elektriciteit

Een groot nadeel van veel kachels? Dat ze afhankelijk zijn van energiebronnen zoals gas of elektriciteit. Valt de elektriciteit bijvoorbeeld uit, kun je in het donker op zoek naar je dikste winterjas. Aangenaam is anders! Dat nadeel heb je niet bij een houtkachel: daar kun je altijd op rekenen. Naast warmte geeft het op zo’n donkere avond ook licht af, waardoor jij zelfs zonder elektriciteit lekker knus verdwaalt in je favoriete stukje poëzie.

open boek op salontafel, vrouw heeft voeten in sokken erop liggen, kachel op achtergrond

# 4. Houtkachel is betaalbaar

Wil jij wel profiteren van al die voordelen van een houtkachel, maar laat je budget voorlopig nog niet toe om daarin te investeren? Geen zorgen, geld lenen om een mooie kachel te kopen, is ook altijd een optie! Online kun je gemakkelijk leningen vergelijken, zodat je zeker de beste deal kiest. Zo geniet jij binnenkort van een lekker warme houtkachel zonder dat je portemonnee er te veel van merkt.

Opgelet: geld lenen kost ook geld, je moet immers een rentevergoeding betalen. Los je lening ook steeds op tijd af. Als je te laat bent, worden er extra kosten in rekening gebracht, zowel bij de banken als bij de online bedrijven!

# 5. Houtkachel is CO₂-neutraal

In theorie is hout stoken CO₂-neutraal: een boom neemt tijdens zijn groeiproces CO₂ op uit de omgeving en geeft die bij zijn verbranding opnieuw af aan de andere bomen. Daarbij is het wel heel belangrijk dat je al het hout ook effectief verbrandt. Dat wordt een volledige verbranding genoemd. Of dat je zal lukken, hangt af van verschillende factoren:

  1. Waarin stook je je hout? Een open haard heeft een rendement van slechts 20%, terwijl een hedendaagse houthaard er een heeft van wel 85%.
  2. Brandt het vuur wel lang genoeg? Voeg zeker genoeg zuurstof toe om daarvoor te zorgen.

# 6. Het voorbeeld van design huisdecoratie

houtkachel weggewerkt
Een houtkachel werk je prachtig weg in je interieur.

Wanneer we het over decoratie hebben, moeten we niet alleen aan vazen, kunstwerken of kaarsen denken. Ook de houtkachel valt op in het interieur en vervult dus een centrale rol. Houtkachels komen in verschillende soorten en maten. En ook wat de afwerking betreft kun je nog alle richtingen uit. Denk bijvoorbeeld aan een inbouw houtkachel die wordt afgewerkt met lederen tegels of steenstrips tegen de muur.

Kortom: met een houtkachel kun je alle richtingen uit. Dat stijl en gezelligheid hand in hand gaan? Daarvoor steken wij ons hand in het vuur. Figuurlijk dan toch ;-).

06/12/2019

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Kerstboom versieren in 7 stappen: haal de kerstsfeer in huis
Volgende artikel
Een trendy interieur dankzij houten berken multiplex meubels