Bouw & Reno - Verwarming

Weersafhankelijke regeling: verwarmen in functie van de buitentemperatuur

Je temperatuur binnenshuis volledig en automatisch afstemmen op de buitentemperatuur. Dat is wat een weersafhankelijke regeling doet. Als het buiten warm is dan moet je minder of niet verwarmen. En omgekeerd geldt hetzelfde: tijdens de winter moet je cv-installatie op volle toeren kunnen draaien.

Een weersafhankelijke regeling is een verwarming installatie en werkt met een buitenvoeler die de temperatuur van het water in het verwarmingscircuit afstemt op de buitentemperatuur.

Verwarming installatie met buitenvoeler

Het grote voordeel van een weersafhankelijke regeling is dat de buitenvoeler reageert op dalingen van de buitentemperatuur, terwijl een kamerthermostaat afgaat op de temperatuur in je woning. Er worden dus sneller signalen naar de verwarmingsketel gestuurd, wat de nodige besparingen oplevert. Dit soort verwarminginstallatie is ook ideaal om in combinatie met bijvoorbeeld een warmtepomp te gebruiken om zo energie te besparen.

Verwarminginstallatie die energie bespaart

Voor een optimale werking van een cv-installatie moet de initiële temperatuur van het water in het verwarmingscircuit zo goed mogelijk afgestemd zijn op de temperatuur buiten. Een verwarming installatie met een buitenvoeler is hiervoor de ideale oplossing. Hij zorgt ervoor dat je verwarming op een veel lagere temperatuur werkt dan gewoonlijk en op die manier bespaar je heel wat energie. Je moet een buitenvoeler wel in de noordelijke gevel van je woning installeren want hij mag geen rechtstreeks zonlicht opvangen en zo weinig mogelijk hinder ondervinden van luchtcirculatie.

Voorgeprogrammeerde stooklijnen

De cruciale factor van een weersafhankelijke regeling is de relatie tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het vertrekwater. De link tussen de twee wordt gelegd door voorgeprogrammeerde stooklijnen. In functie van het verwarmingssysteem (radiator, vloerverwarming,…) en de warmteverliezen kies je bij de installatie de juiste stooklijnen die dus op maat worden opgesteld. Voor dit soort verwarming installatie moet je wel een moderne condensatieketel gebruiken.

Evenwichtsoefening

Een weersafhankelijke regeling wordt telkens op maat van een specifiek project en de wensen van de bewoners ingesteld. Voor alle mogelijke buitentemperaturen (meestal wordt er met categorieën gewerkt) moet de juiste temperatuur van het water in het verwarmingscircuit worden bepaald. En dat moet heel accuraat gebeuren want anders werkt het systeem niet naar behoren.

11/10/2012

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
B-architecten: ruimtelijk en ruw
Volgende artikel
Interieur 2012: de smaakmakers