Bouw & Reno - Verwarming

Warmtepomp: een milieuvriendelijke verwarming

Op zoek naar een milieuvriendelijke en duurzame manier om je woning en water te verwarmen? Waarom kies je dan niet voor een warmtepomp. De pomp haalt met een warmtewisselaar warmte uit onuitputtelijke bronnen en dit is duurzaam.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een apparaat dat warmte verplaatst door middel van arbeid. De wet van de natuur zegt: als een voorwerp warmer is dan zijn omgeving, koelt het af door warmte af te geven. Een warmtepomp doet het omgekeerde. De warmtepomp haalt warmte uit de natuur (water, grond, lucht) en geeft die warmte af aan een verwarmingssysteem. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor een klassieke verwarmingsinstallatie.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp brengt warmte over van de ene naar de andere omgeving. Met een compressor wordt warmte uit de grond, het water of de lucht gehaald. De warmte wordt verder verwarmd tot de temperatuur geschikt is voor de centrale verwarming. Dit systeem wordt vaak gecombineerd met vloer-, plafond- of muurverwarming.

Je kan het systeem gemakkelijk vergelijken met een omgekeerde koelkast. Deze koelt door warmte te verzamelen in de koelkast en deze af te geven buiten de koelkast. De warmtepomp verzamelt warmte buiten en geeft deze binnen af.

Is een warmtepomp rendabel?

Een warmtepomp heeft een rendement rond de 300%. Dit wil zeggen voor elke eenheid energie die het apparaat verbruikt genereert het 3 of meer eenheden warmte om binnen te gebruiken. De warmtepomp haalt beschikbare warmte uit onuitputtelijke energiebronnen. Dit is ook de reden waardoor het efficiënter en zuiniger is dan verwarmingssystemen die werken op fossiele brandstof.

 

08/02/2013

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Barbie verkoopt droomhuis
Volgende artikel
Gan stelt collectie Mangas Space voor