Bouw & Reno - Verwarming

Verwarmingsinstallatie vervangen in de zomer

Het zonnetje schijnt en we zijn meer buiten dan binnen. Toch is het geen slecht idee om al eens aan de winter te denken. Je verwarmingsinstallatie bijvoorbeeld, is deze nog in orde? Of ben je aan een nieuwe toe? De zomer is het perfecte moment om hier werk van te maken!

Hoelang gaat een verwarmingsinstallatie mee?

De algemene regel stelt dat een verwarmingsinstallatie gemiddeld twaalf jaar meegaat. Daarna is de ketel aan vervanging toe. Dit voornamelijk omdat het toestel dan zodanig verouderd is, dat het niet meer zuinig is om je woning er mee te verwarmen. Is jouw installatie van de oude stempel? Dan is het een verstandig idee om deze te laten controleren door een specialist. In de eerste plaats om te voorkomen dat je verwarmingsinstallatie stuk gaat bij de eerste vrieskou en in de tweede plaats om stookkosten te besparen.

Een nieuwe verwarmingsinstallatie plaatsen

Als je verwarmingsinstallatie verouderd is, is het vaak verstandig om deze te vervangen door een nieuw model. Bovendien zijn de kosten om je oude installatie te repareren vaak hoger, dan het plaatsen van een nieuwe verwarmingsketel. De hedendaagse verwarmingsketels zijn daarbij een pak zuiniger dan de oude toestellen.

Ook wanneer je energiebehoefte wijzigt, is het een goed idee om je verwarmingsinstallatie te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na een renovatie of wanneer je kinderen niet meer thuis wonen.

Je verwarmingsinstallatie vervangen: wat win je?

We haalden het reeds aan: door je verwarmingsinstallatie te vervangen, kan je heel wat stookkosten besparen. Dat is misschien de voornaamste reden om je toestel te vervangen, maar er zijn meer redenen om een nieuwe verwarmingsketel te plaatsen. Het zorgt voor een optimaal rendement, dat wil zeggen dat de capaciteit aansluit bij je behoeften. Een ander voordeel is dat een nieuwe installatie de waarde van je woning verhoogt. Een goed functionerende verwarmingsinstallatie, die ook nog eens zuinig is, is een meerwaarde voor elk huis.

08/08/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Vastgoed voor middenklasse steeds onbetaalbaarder. Wat zijn de alternatieven?
Volgende artikel
De tuinmuur schilderen: verftips en leuke kleurideeën