Bouw & Reno - Verwarming

Verwarming ontluchten en andere tips om je huis winterklaar te maken

De temperaturen mogen dan wel heerlijk zomers zijn, Koning Winter staat onverbiddelijk voor de deur. En dus kun je maar beter de nodige voorzorgen nemen. Te beginnen met je centrale verwarmingsinstallatie winterklaar te maken. Ontdek hier hoe je je verwarming op een efficiënte manier ontlucht. Daarnaast geven we ook enkele andere tips weg om te voorkomen dat je de winter in een ijzig salon moet doorbrengen. Lees snel verder!

Je verwarming ontluchten: stappenplan voor dummy’s

Iedereen met een beetje woonervaring weet hoe belangrijk het is om je verwarming op geregelde tijdstippen te ontluchten. Geen idee hoe je dat aanpakt? Dan komt het erop aan om enkele basics in het achterhoofd te houden. Volgend stappenplan vat het goed samen:

  • Draai de verwarmingsketel minimaal tien minuten helemaal open. Op die manier verzamelt de overbodige lucht zich ter hoogte van de ontluchtingsventielen. Zet de installatie daarna uit en wacht tot alles voldoende afgekoeld is.
  • Is de verwarming weer helemaal koel? Dan is het tijd om de radiatoren te ontluchten. Begin beneden en werk naar boven. Met een ontluchtingssleutel krijg je alle ventielen vlot open. Opgelet: draai het ventiel meteen weer toe als er water ontsnapt. Met een doek bij de hand voorkom je heel wat ellende!
  • Zet de pomp aan en werp een blik op de manometer. Controleer of de wijzer al dan niet onder 1 bar staat. Vul indien nodig bij met water tot de druk op de manometer beantwoordt aan de richtwaarden van de ketel. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing bij de minste twijfel!

Verlies de isolatie niet uit het oog

Minstens even belangrijk als de kwaliteit van je verwarmingsketel is de kwaliteit van de isolatie in je woning. Zijn je vloer en dak voldoende geïsoleerd? En is het geen tijd om die verouderde ramen en deuren te vervangen door nieuwe, hoogisolerende exemplaren?

Tip: de overheid vaardigt heel wat premies uit om energiebesparende maatregelen te stimuleren. Controleer op premiezoeker.be op welke steun jij aanspraak maakt!

Brandhout voor extra gezelligheid

Warmte is één, gezelligheid is twee. Om die goeie ouderwetse wintergezelligheid op te roepen, is een houtkachel een voltreffer. Vergeet wel niet op tijd brandhout in te slaan, en check zeker of het geen tijd is voor een onderhoudsbeurt!

19/09/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Een unieke badkuip uit duurzame materialen – Kaldewei Conoduo
Volgende artikel
Wat zijn de ingrediënten van een praktische keukeninrichting?