Bouw & Reno - Verwarming

Verwarming kapot, hartje winter? Dit kun je doen

Verwarming kapot

Wanneer de winter genadeloos toeslaat en de temperaturen onder het vriespunt duiken, doen we niets liever dan gezellig binnenblijven met de verwarming op de hoogste stand. En je zult altijd zien dat precies dán de verwarming kapot gaat … Wat je op zo’n moment kunt doen om het probleem op te sporen en misschien zelfs te verhelpen? Dat lees je hier!

Verwarming kapotDoe de check

Een kapotte verwarming kan verschillende oorzaken hebben. Daarom doe je er goed aan om in eerste instantie deze checklist te overlopen:

  • Check of de leidingen niet bevroren zijn.
  • Controleer of watertoevoer en elektriciteit wel degelijk aangesloten zijn.
  • Staat de cv-ketel aan? Een stroompanne kan ervoor zorgen dat hij, zonder dat je het doorhad, werd uitgeschakeld.
  • Toont de thermostaat de gebruikelijke gegevens, zoals de ingestelde en de gemeten temperatuur?
  • Warmt geen enkele radiator in huis op, of beperkt het probleem zich tot één radiator?

Wat kun je zelf doen?

Het water en de elektriciteit opnieuw aansluiten, is zo gebeurd. En als het probleem daarmee niet verholpen is, kun je alsnog deze dingen proberen:

  • Start de cv-ketel opnieuw op en check opnieuw of de thermostaat alle gegevens toont. Blijft de ingestelde temperatuur hoger dan de gemeten temperatuur? Dan is dat misschien een teken dat de centrale verwarming niet aanslaat.
  • Controleer de druk in de verwarmingsketel. Die moet tussen de 1 en 2 bar bedragen – je leest het af van het wijzertje. Is de druk te laag, dan moet je water bijvullen.

Verwarming of radiator kapot?

Verwarming kapotStijgt er een borrelend geluid op uit de radiator? Dan is het tijd om je radiatoren te ontluchten. Door de overtollige lucht eruit te laten, zorg je ervoor dat de radiator weer optimaal functioneert. Lees: hij wordt goed warm én verspilt geen energie meer. Volg ons stappenplan om je radiator te ontluchten!

In afwachting van vlot draaiende radiatoren en een heerlijke binnentemperatuur kun je alvast de haard aansteken, een warm drankje tot je nemen en je interieur omtoveren tot een sfeervol winterplaatje.

18/01/2017

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Winterdip? Tijd om te cocoonen!
Volgende artikel
5 verrassende tips voor harmonie in huis