Bouw & Reno - Verwarming

Het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren

Zonnepanelen

Iedereen weet dat je energie kunt opwekken met zonnepanelen, maar heb je ooit al gehoord over zonnecollectoren? In tegenstelling tot wat velen denken, zijn zonnecollectoren niet hetzelfde als zonnepanelen. Terwijl zonnepanelen zonlicht omzetten in elektriciteit, werken zonnecollectoren volgens een volledig ander principe. Het verschil tussen zonnepanelen en -collectoren lichten we hier verder toe.

Wat is het verschil tussen zonnepanelen en zonnecollectoren?

ZonnepanelenZonnepanelen stellen je in staat om zonlicht om te zetten in elektriciteit. Zonnecollectoren lijken op zonnepanelen en worden ook geïnstalleerd op het dak, maar ze geven hun warmte af aan water. Zonnecollectoren maken samen met een warmwaterreservoir en een pomp deel uit van een groter geheel, namelijk een zonneboiler.

Premievoordeel

Een zonneboiler levert tot wel vier keer meer energie per vierkante meter dan zonnepanelen. Bovendien kun je bij de aankoop van een zonneboiler in aanmerking komen voor een premie van je netbeheerder. Als je zonnepanelen van maximaal 10 kilowatt na 14 juni 2015 installeert, geniet je niet meer van groenestroomcertificaten.

Hou rekening met schaduw

Valt er veel schaduw op je dak? Installeer dan geen zonnepanelen, want je rendement zal aanzienlijk dalen. Als je voor een zonneboiler kiest, ondervind je geen probleem met schaduwpartijen.

Een zonneboiler: de goedkoopste optie

Heb je een beperkt budget? Dan kies je het best voor een zonneboiler. Zonnepanelen hebben namelijk een hoger prijskaartje. Moet je geen rekening houden met een budget? Dan is een combinatie van beide systemen de duurzaamste oplossing. De zonnepanelen gebruik je voor de elektriciteitsvoorziening in je woning en de zonneboiler voor het verwarmen van het water in je huis.

Zonneboiler Aurostep Vaillant
Zonneboiler Aurostep Vaillant

Milieuvriendelijke systemen

Of je nu kiest voor zonnecollectoren of -panelen, beide systemen zijn goed voor het milieu. De installatie van een van deze twee systemen zorgt voor een aanzienlijk lagere CO₂-uitstoot, aangezien je minder fossiele brandstoffen hoeft te gebruiken.

 

01/03/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Dakbedekking platte daken: dit zijn álle opties
Volgende artikel
Twee formules vergeleken: casco vs. sleutel-op-de-deur