Bouw & Reno - Verwarming

Radiatoren: de misverstanden ontkracht

Radiatoren zijn een belangrijke bron van warmte in onze woning. Het is zelfs een essentiële warmtebron, met nog tal van andere positieve kantjes. Het is dan ook de hoogste tijd om de misverstanden die over radiatoren bestaan de wereld uit te helpen.

“Radiatoren zijn lelijk”

Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar toch vinden we deze stelling onjuist. Tegenwoordig bestaan er radiatoren in een brede waaier RAL-kleuren, trendy metallic en nieuwe matte natuurkleuren. Ze zijn dus aanpasbaar aan elk interieur en elke smaak. Bovendien bestaan er radiatoren met onzichtbare aansluitingen via de muur.

Decoratieve handdoekradiatoren bijvoorbeeld zijn zeer moderne radiatoren die inspelen op de huidige trends. De ZEHNDER SUBWAY heeft een markant, vierkant kader verenigt met ronde elementen. Een eyecatcher die naast je badkamer verwarmen ook de ruimte in twee delen kan splitsen.

“Radiatoren nemen veel plaats in beslag”

Ook deze stelling vinden we onwaar. Als je je radiatoren op een strategische en efficiënte plaats hangt, storen ze niemand. Je kan bijvoorbeeld een horizontale radiator onder een raam plaatsen om de beschikbare ruimte te vergroten. Je creëert zo een verhoogd warmtecomfort dicht bij het raam. Daarnaast zijn verticale radiatoren ook een plaatsbesparende optie.

“Radiatoren maken de lucht droog”

Wanneer radiatoren met een hoog systeemwaterregime ingesteld zijn, namelijk boven 50°C, worden er stofdeeltjes verbrand. Dit resulteert in een onaangename geur en geeft je het gevoel dat de lucht ‘droog en stoffig’ is. Deze hypothese is echter niet bewezen. Bovendien verandert het luchtvochtigheidsniveau in een ruimte niet als gevolg van radiatorverwarming. Dankzij lagetemperatuurverwarmingssystemen behoort dit gelukkig volledig tot het verleden.

08/12/2014

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Van duurzaam bouwen tot energiezuinig wonen
Volgende artikel
Investeren in vastgoed via crowdfunding: een goed idee?