Bouw & Reno - Verwarming

Nieuwe verwarmingsketel nodig? Hierop moet je zeker letten!

Wil je een nieuwe verwarmingsketel kopen? Dan mag je niet over een nacht ijs gaan. Er zijn heel wat factoren in het spel die je beslissing bepalen. De prijs is er uiteraard een van, maar daarnaast is bijvoorbeeld energiezuinigheid ook van groot belang. Hier vind je een beknopte handleiding.

Tegen de wand of op de vloer

Verwarmingsketels vind je in verschillende formaten en afmetingen. In de meeste gevallen kiest men een vloermodel. Maar afhankelijk van de beschikbare ruimte, en op advies van een professional, kun je ook een wandmodel kopen. Zo houd je de vloer vrij, wat praktischer is als je wilt poetsen en minder vuil veroorzaakt.

Verwarmingsketel - Bulex

Rendement en energiezuinigheid gaan hand in hand

Rendement is het voornaamste aandachtspunt als je een nieuwe verwarmingsketel koopt. Ketels van de oude generatie slorpen enorm veel energie op. Ze werden jaren geleden dan ook vervangen door hoogrendementsketels die een rendement van meer dan 90 procent haalden. Condensatieketels vormen de laatste generatie en halen een rendement van zo’n 110 procent. De condensatietechnologie zorgt ervoor dat de warmte uit de rookgassen wordt gerecupereerd, terwijl die bij andere ketels verloren gaat.

maisonverte.indd

De prijs van een condensatieketel

Het spreekt voor zich dat een condensatieketel energiezuiniger is, wat zich doet gevoelen in je energieverbruik. Op die manier verdien je de investering op termijn terug. Voor een condensatieketel moet je rekenen op een prijs vanaf 1.500 euro à 2.000 euro. Verlies zeker ook het vermogen niet uit het oog. Advies op maat van een installateur is een must.

Slim verwarmen is de boodschap

Een verwarmingsketel met alleen een hoog rendement is niet voldoende. Je moet hem ook op een slimme manier gebruiken. Als je de kamerthermostaat afstemt op het gebruik van de ketel wordt je woning geleidelijk en zo energiezuinig mogelijk verwarmd. Maak zeker ook gebruik van thermostatische radiatorkranen.

Tip: Laat je verwarmingsketel regelmatig onderhouden door een professional, zodat hij langer meegaat.

 

24/12/2015

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
4 tips voor wellness in je badkamer
Volgende artikel
Wat zijn modulaire vinylvloeren? Een woordje uitleg