Bouw & Reno - Sleutel-op-de-deur

Verwarmen 101: zo maak je het warm, gezellig en toch niet duur

Je energieverbruik – en de bijhorende energiefactuur – onder controle krijgen is de laatste jaren een echte noodzaak geworden. Niet alleen door de economische crisis, maar ook uit bezorgdheid om het milieu. Gelukkig helpen hedendaagse woningen jou dankzij hun slimme ontwerp om minder te verwarmen zonder in te boeten aan wooncomfort. Dat kan op verschillende manieren.

Alternatieve manieren van verwarmen

Verwarmen-zonder-je-broek-te-scheurenIn een hedendaags huis heb je de keuze uit meerdere verwarmingsinstallaties en een heleboel alternatieven voor traditionele gas- en mazoutketels. Deze opties kunnen je helpen om je energiefactuur laag te houden:

  • zonne-energie
  • warmtepompen
  • vloerverwarming

De grote troef van verwarmen met zonnecollectoren en een zonneboiler is dat het écht duurzaam is en dat de energie helemaal gratis is. Warmtepompen hebben dan weer een heel groot rendement. Ze produceren beduidend méér energie dan ze consumeren.

Vloerverwarming, ten slotte, kun je aansluiten op verschillende verwarmingssystemen. Je bepaalt dus zelf hoe duurzaam je vloerverwarming is. In principe is vloerverwarming zuinig, comfortabel en erg esthetisch (want je verwarming is weggewerkt in de vloer).

Lees ook dit artikel over de troeven van zoneverwarming.

Maak gebruik van een digitale thermostaat

Rust je huis daarnaast uit met een digitale thermostaat waarmee je de centrale verwarming kunt aansturen. Een digitale thermostaat is veel nauwkeuriger dan een ouderwets exemplaar en laat je daardoor toe om flink wat te besparen op verwarming.

Goedkoop verwarmen

Zuinig verwarmen: alleen dankzij voldoende isolatie

De kwestie van zuinig en ecologisch verwarmen is nauw verbonden met de isolatie van je woning. Onder isolatie verstaan we de bouwmaterialen in de schil rond je woning die de overdracht van warmte van buiten naar binnen en omgekeerd tegenhouden. Met andere woorden: isolatie zorgt dat de warme lucht in je woning niet zomaar naar buiten glipt. Maar isolatie houdt in de zomer uiteraard ook de hitte van de zon tegen, zodat het binnen aangenaam koel blijft.

Welke verwarming je dus ook kiest, denk eerst aan isolatie. Kies bij de bouw voor duurzame materialen met een hoge isolatiewaarde of werk je huis tijdens een renovatie af met nieuw isolatiemateriaal.

 

28/01/2016

Vragen en opmerkingen

Heb je vragen of opmerkingen? We beantwoorden deze met plezier.

Vragen over dit artikel?

Vorige artikel
Parket: de voor- en nadelen van eiken planken
Volgende artikel
Praktische spoeltafels voor elke keukeninrichting